-----------------------------------
zoth
20 Feb 2010 10:11


-----------------------------------
Nu e obligatoriu (si am impresia ca nu e nici macar posibil) ca toata lumea sa faca asa ceva. 

Ai dreptate Doru, nu toata lumea trebuie sa faca asa ceva   :) 
Am deschis topicul asta pe sectiunea de Optica si cred ca e de la sine inteles ca el se adreseaza in primul rand celor pasionati de acest domeniu si eventual curiosilor care vor sa mai afle cate ceva in plus.
Daca acest lucru nu a fost suficient de clar pana acum iata ca l-am mai subliniat o data. 
Deasemeni, daca mai sunt persoane care nu au inteles anumite aspecte tehnice si totusi sunt interesate de subiect, au toata libertatea sa puna intrebari concrete.

Care sistem ar fi mai practic sau mai eficient sau ma rog mai usor de facut: un newton clasic cu corector de coma sau un mak-newton sau Lurie-Houghton? Sa zicem la o apertura de 8-10"? 

Practic si eficient sunt doua notiuni care se cam bat "cap in cap" la capitolul optica astronomica de amator.
De obicei un sistem eficient nu este cel mai practic iar unul practic nu este suficient de eficient   :wink: 
Parerea mea este ca sistemele gen MN, SN, LHN sunt cele mai eficiente pana intr-o anumita marime (cam 8-10") peste care devin nepractice atat prin pret, greutate si altele.
Peste aceasta marime cred ca un newton cu un corector situat inaintea planului focal este si mai practic si mai ieftin.
Repet ca asta e o parere personala.