-----------------------------------
Catalin Paduraru
05 Feb 2010 17:43

Focuser crayford 80ED PRO
-----------------------------------
Salut, de putin timp am schimbat focalizatorul original pe care il avea luneta mea 80ED PRO. Am optat pentru un altul fiindca cel original nu era cel mai grozav pentru astrofoto. In special cand trebuia blocat pe pozitie avea o mica deplasare fata de pozitia dorita. Asta se datoreaza sistemului de fixare prost gandit.
Mi-am cumparat tot un focalizator crayford dar putin mai bine executat. Problema pe care am avut-o cu acest nou focalizator era ca nu am cumparat si adaptorul care era pentru luneta mea, am luat altul din greseala. Astfel cineva ma ajutat sa fac piesa lipsa la strung si ii multumesc pe aceasta cale pentru asta. 
Pana acum am constatat ca noul focalizator se misca mai precis si este mult mai bine executat. In acelasi timp acesta este mai mic (mai scurt) si imi permite folosirea unor reductoare de focala fara probleme. In schimb am gasit un defect: daca se strange prea tare surubul care aplica tensiune pe ax, sistemul de reductie nu mai functioneaza. Asta se intampla datorita reductiei care se face prin frecare si nu prin roti dintate. 
Sincer il recomand tuturor celor care au in plan sa iti schimbe focalizatorul.
Cateva poze cu modificarea aici: http://s29.photobucket.com/albums/c256/sarpe1985/Focuser%20crayford%20luneta/
Numai bine!