-----------------------------------
mak
01 Feb 2010 09:57

Imbunatatiri Celestron C8
-----------------------------------
Datorita problemelor intalnite la observatiile din ultima vreme, probleme datorate temperaturilor scazute, m-am hotarat sa fac cateva modificari Schmidt-Cassegrain-ului cu care observ de obicei. Tinta era eliminarea sau reducerea curentilor din tub si scaderea timpului de aclimatizare.
Initial am avut ceva emotii, fiindu-mi teama de posibilele "accidente" care ar fi putu aparea: oglinda principala zgariata, corector spart etc. Dupa ce mi-am facut putin temele, am purces la demontare. Scopul principal era montarea unor gauri de aerisire si a unui ventilator si, daca tot e demontat tubul, imbracarea cu velur autoadeziv a tubului telescopului si a suprafetelor interioare ale tuburilor primarei si secundarei (tub de perforatie si umbreluta parca se mai cheama). Tubul telescopului l-am imbracat mai mult ca sa-l mai izolez, avand cam 1mm grosime (am constatat ca se raceste foarte repede). Din planul focal, suprafata interioara a tubului telescopului nu se vede deloc, deci castigul datorat scaderii reflectivitatii suprafetei e mic.
Dupa demontare, am facut trei gauri cu diametrul de 35mm in carcasa posterioara. Doua dintre ele functioneaza ca gauri de aerisire si pe a treia e montat un ventilator de 40mm. Am folosit si o sita metalica deasupra careia am pus o panza de filtrare de 125 microni pentru vopsea. Am montat si o mufa si un intrerupator.
In pozele de mai jos se vede demonarea telescopului si rezultatul final. Ce am putut evalua pana acum e faptul ca tuburile primarei si secundarei reflecta mult mai putina lumina, ceea ce ar insemna o usoara imbunatatire a contrastului.
Mai am de facut o husa izolatoare care sa impiedice scaderea temperaturii tubului (mai ales in partea superioara) sub cea a mediului ambiant dupa aclimatizare.
Deocamdata astept vreme buna sa pot evalua "la cald" modificarile facute.