-----------------------------------
Doru Dragan
04 Ian 2010 16:49


-----------------------------------
... si daca o sa cada drobul de sare o sa sparga capul copilului :) 
Nu exista nici un telescop de 6 (sau peste 6) m in toata Europa. Si nici nu exista sanse sa se faca asa ceva. Pentru simplul motiv ca Europa, la banii pe care-i are :) face telescoape mari si le pune in desertul Atacama pentru a profita de clima de acolo. Pe de alta parte, nu cred ca solutia pentru problemele astronomiei este ca toata lumea sa faca telescoape mari si sa le amplaseze in desertul Atacama. Sunt necesare si telescoape mai mici care sa fie amplasate in alte parti de pe glob. Unul din motivele (pe care le vad eu) sunt eventuale calcule de paralaxa. Alt motiv ar fi observatii la diverse momente ale UT, atunci cand in alte parti e ziua si aici e noapte. Alt motiv ar fi ca sunt necesare facilitati pentru educarea viitorilor astronomi (scop didactic). Europa de est poate sa dea (si a dat) astronomi. Nu cred ca solutia optima este deplasarea lor la observatoarele mari existente. Cred ca o instruire la fata locului ar fi mai eficienta. Mai am si alte argumente :) Eu am lansat ideea unui observator astronomic pe Muntele Mic acum vreo doi ani. Daca prin asta am reusit sa-l incurc (macar putin) pe "un afacerist timisorean" inseamna ca daca-mi mai "incord muschii" un pic anul asta, o sa-l incurc de tot :D