-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Dec 2009 20:28

Gib Mihaescu-scriitor si astronom amator
-----------------------------------
Gib Mihaescu a fost un scriitor interbelic (1894-1935).A scris nuvele extraordinare precum ''La Grandiflora'' si romanele ''Zilele si noptile unui student intarziat'',''Rusoaica''  sau ''Donna Alba''.In scrierile lui Gib Mihaescu intalnesti uneori descrieri  superbe ale boltii ceresti iar acest lucru nu este intamplator.Gib iubea bolta instelata,el a fost si astronom amator.
La scoala am invatat ca alti scriitori sunt importanti,sunt mari scriitori.Despre Gib Mihaescu nici nu am invatat nimic.Comunistii ,pudibonzi si tampiti prin natura lor,l-au pus la Index pe Gib si o parte din creatia lui.L-am descoperit ,din intamplare,in timpul studentiei cand ma pasiona din nou Astronomia si cand  puteam sa-l inteleg si in celelalte privinte.Iata de ce,cer iertare ticerilor si am sa neglijez referatele lor si am sa spun ca,pentru mine,Gib Mihaescu este scriitorul meu preferat si ,asadar,cel mai mare scriitor roman.
Orasul vietii sale a fost Dragasani,unde exista o casa memoriala  care  pastreaza amintirea lui Gib Mihaescu,printre obiectele ramase de la el  numarandu-se si o luneta frantuzeasca.La linkul de mai jos gasiti mai multe date si puteti vedea o fotografie in care se vede si luneta lui Gib Mihaescu,scriitor explorator al universului iubirii si observator al universului  sideral, plecat prea devreme din aceasta lume ,la numai 41 de ani.

Simt ca o datorie personala cultivarea memoriei lui Gib Mihaescu si vom incerca in primul rand sa aflam mai multe date despre luneta sa.

Mircea 



http://www.jurnalul.ro/stire-biblioteca-pentru-toti/memoria-pasiunile-si-micul-univers-al-lui-gib-521544.html