-----------------------------------
Tavi F.
27 Dec 2009 15:15


-----------------------------------
Domnule Tavi F., am vazut fotografia pe care o atasati, si iarasi mergeti pe acelasi unghi vizual la instrumente diferite. De ce nu puneti si una in care se compara un semiunghi dublu pentru telescopul mai mic? 

Oricum, daca doriti sa discutati in continuare pe acelasi ton, cu aceleasi cuvinte, nu aveti decat sa o faceti. Eu ma retrag din discutie, si puteti sa va dati dreptate singur cat vreti.
Domnule dragos.n, daca din toata argumentatia mea (venita la nedumeririle si intrebarile pe care mi le-ati adresat), n-ati inteles nimic, ba mai mult&#8230; considerati ca dv ati facut "trecerea de la teorie la practica", NU TREBUIE SA-MI MAI RASPUNDETI NIMIC.
Ce rost are sa afisez grafice ale spotului pe un semiunghi dublu la telescopul mic?! Cind eu am admis demult ca asa e, pe criteriul -razei liniare egale in planul focal- coma e aceeasi!
Nici nu v-am cerut sa-mi dati dreptate.

Dumneavoastra puteti sa observati un roi stelar (ba chiar si Luna, planetele), alegeti un ocular potrivit care sa vi-l cuprinda in cimpul real al reflectorului mare, apoi mutind ocularul pe instrumentul mic (orientat spre aceeasi tinta), sa ziceti: "Nu conteaza ca steaua x, pe care am vazut-o in cimpul telescopului mare situata la extremitatea roiului, acum prezinta o coma injumatatita! Uite COMA, uite COMA&#8230; e la fel de mare&#8230; o vad eu in imaginatia mea pe o stea ipotetica ce s-ar afla spre limita noului cimp extins (dublat fata de cel din newtonianul de apertura dubla)." 
E IN REGULA, PUTETI SA FACETI "TRECEREA LA PRACTICA" CUM DORITI, NU MA INTERESEAZA (spuneam).

Eu nu pot face o comparatie abstracta a marimii comei. MA INTERESEAZA EFECTUL ACESTEI ABERATII ASUPRA UNOR OBIECTE EXISTENTE, OBSERVABILE IN CIMPURILE VIZUALE ALE AMBELOR TELESCOAPE. Prin urmare, o evaluez (o cuantific) la acelasi unghi extra-axial.
Scaderea grosismentului e o consecinta a micsorarii parametrilor liniari ai obiectivului. Nu amestecam unghiurile cu lungimile, au alte unitati de masura  :!: 
ps. In ultima instanta as admite grosismentele egale, MENTININDU-SE UNGHIUL CIMPULUI VIZUAL. La rapoarte F/D identice-> intreaga schema optica (cu mersul razelor de lumina pt. unghiul limita extra-axial dat) va fi una ASEMENEA, indiferent de deschiderile obiectivelor.    
Evaluarea vizuala nu se mai rezuma la o comparatie a doua telescoape alfate la acelasi nivel din propriul potential teoretic de exploatare. Imaginile vor avea aceeasi marime aparenta, si vor scoate in evidenta, in primul rind, consecintele difractiei si a scaderii luminozitatii obiectelor studiate.