-----------------------------------
dragos.n
24 Dec 2009 11:16


-----------------------------------
Ieri am fost plecat in Bucuresti, unde am facut si un mic test pe un instrument, si nu am putut sa raspund. Asa ca sa o luam metodic.

Din graficele puse de Tavi F. se vede clar ca la acelasi unghi vizual real, TFOV, Coma se dubleaza daca se dubleaza diametrul oglinzii principale. Este asadar foarte clar. EU DEBITEZ ABERATII. ...DAR...

Sa trecem de la teorie, la practica. Cum se demonstreaza clar din graficele mai sus mentionate, coma e cu atat mai mare cu cat TFOV e mai mare. Luam un ocular care sa ne dea un TFOV maxim in conditiile unui telescop cu F/D de 5, asa cum sunt cele luate ca exemplu. Un astfel de ocular este de 30mm focala si 80 grade AFOV. Il punem pe telescopul de 150mm apertura si 750mm focala, si avem

TFOV 1=30x80 / 750=3,2 grade

Il punem acum pe telescopul de 300mm apertura si 1500mm focala

TFOV 2=30x80 / 1500=1,6 grade

Stupoare. Utilizand acelasi ocular, campul vizual real, se micsoreaza de 2 ori atunci cand utilizam un telescop cu o oglinda mai mare de 2 ori. De ce, in aceste conditii, sustine Tavi F. ca trebuie sa judecam telescoape inegale, la unghiuri egale? Nu stiu.

Mergem mai departe. Pentru ca am vazut ca unghiurile se injumatatesc, luam din tabelele mentionate doua unghiuri. 

Un unghi, (sau, cum sunt in tabel, un semiunghi), de 0,36 grade pentru telescopul de 150mm, si un unghi de 0,18 grade pentru telescopul de 300mm, pentru ca, asa cum am vazut mai sus, cu acelasi ocular, unghiul de reduce la jumatate daca marim oglinda de doua ori.

Rezultatul? Din nou stupoare, coma are exact aceleasi valori in cele doua cazuri, sau ca sa fim prefectionisti, este chiar un pic mai mica in cazul telescopului mai mare. Concluzia: EU NU DEBITEZ ABERATII.

Avem asadar o dilema. Cum alegem un telescop. Dupa calcule teoretice, care insa nu corespund situatiilor practice, sau dupa comportamentul lor in practica, unde, asa cum se spune, ocularul este jumatate din telescop?

Eu unul mai am o dilema. Tonul ''prietenos'' al mesajului lui Tavi F. tine de limbajul stiintific, sau de spiritul Craciunului?