-----------------------------------
Ovidiu Bufnila
03 Sep 2004 12:21

Topic Science Fiction/editia ASTRONOMY
-----------------------------------
Postmodernismul a murit. Moartea lui pune o intrebare: Literatura sau Fictiunea? O intrebare complicata. Este intrebarea fundamentala care deschide Era Complexitatii. Ea ne priveste pe toti, fie ca suntem scriitori, fie ca suntem cititori sau actori in marele teatru al lumii. Sigur ca un text ne poate parea literar dar multe texte nu sunt literare. Au doar aparenta de literatura. Iar literatura este doar incadrare, artificiu. Liniaritate.
 Realitatea asa cum incercam sa o intelegem este un TEXT. Una e scriitorul de literatura alta e constructorul de fictiuni. Literatura este un biet artificiu pe cand fictiunea este un proces, o profunzime. Ani de-a randul am incercat sa fac delimitarile si, de exemplu, atunci cand am scris despre alti scriitor SFi, cand am dat note de zece in ateliere literare sau cenacluri sau cand am laudatalti scriitori SF in SMS-uri, in mesaje de email sau la celular, sau cand am ascuns dragostea mea pentru scriitorii SF din Romania in conflicte bizare si imposibile construite pe riscul meu in e-grupuri sau in cadrul unor conventii nationale, am luat cu asalt noul concept fictional. Avem nevoie de un nou CONCEPT SCIENCE FICTION. 
Literatura este un biet artificiu pe cand fictiunea este o provocare a profunzimii banuita pana si de un mecanic de locomotiva care sparge simetriile cu locomotiva lui sau asa cum un astronom banuieste prezenta unui Atractor in valurirea campurilor magnetice de dincolo de orizontul vizibil.

Ovidiu Bufnila
editor sef
Topic Science Fiction