-----------------------------------
zoth
27 Noi 2009 12:04

Alegerea telescoapelor mari
-----------------------------------
Intr-o postare recenta de pe sectiunea de achizitii instrumente spuneam ca amatorii care au facut pasiune pentru astronomia observationala si sunt decisi sa investeasca majoritatea bugetului disponibil in optica se afla la o raspantie a doua drumuri: ori investesc in apertura (calea cea mai facila si pe care o imbratiseaza cei mai multi) ori investesc in calitate (calea cea mai dificila dar si cu satisfactii pe masura).
Imediat dupa aceasta postare a intervenit foarte hotarat un mai tanar combatant care afirma categoric ca oglinzile mari sunt cele care dau cea mai mare satisfactie comparativ cu obiectivele refractive si mai continua el asa:

si ma refer in primul rand la placerea de a pune ochiul la ocular.

Ultima fraza recunosc ca m-a pus pe ganduri si am incercat ulterior cateva simulari din care sa-mi dau seama care e adevarul.
Cu ocazia asta am aflat si eu de ce nu-mi plac newtonienele scurte   :) 
Asadar am luat in discutie doua newtoniene mari care se comercializeaza pe piata si anume modelul 203/1000 si modelul 254/1200.
Dupa cum stiti majoritatea dintre voi aceste newtoniene sunt proiectate de regula (cand nu se specifica altfel) pentru un camp iluminat in planul focal de 0,5 grade adica exact atat cat sa incapa luna in el.
Prima simulare pe care v-o arat este pentru newtonul de 203/1000 la un camp iluminat de 0,5 grade:

ps. sub spotul sagital am pus pentru comparatie si discul principal de difractie asa cum l-a generat programul.