-----------------------------------
horatius
15 Aug 2006 20:53


-----------------------------------
1.sustinerea asta de care spui este vizuala sau doar mecanica? din cate stii tu vibreaza la un instrument scurt de 6 kg? 
2.am vazut ca are reglaje fine in azimut si elevatie, dar are ea si posibilitatea de reglaj liber in ambele coordonate? 
3.stii cumva cat cantareste montura impreuna cu trepiedul?

Da, o cunosc bine, am una si o folosesc des, mai des decat cele ecuatoriale deoarece nu trebuie montat nimic la ea, o scot din cutie si gata (manerele de reglaj fin tot trebuie insurubate).
1. Sustinerea e vizuala si mecanica. Nu se clatina montura sub greutatea instrumentului. Vibratii exista la atingerea telescopului. Eu cel mai mult am pus pe ea un Mak de 127mm care are cam 4 kg, plus cautator 9X50, oglinda diagonala, ocular, deci cel mult 5 kg. La distanta lui focala lunga nu tremura mult imaginea la atingerea instrumentului (3-4 secunde). Dar la 5-6 kg daca instrumentul are focala mai scurta (sa zicem 750mm ca la un newton de 150mm, care are 6 kg, sau un refractor de 120mm f/5) tot la fel ar trebui sa fie durata de disparitie a vibratiilor, daca balansezi bine tubul optic. Refractoarele scurte merg mai bine pe montura asta decat instrumentele mai lungi, deoarece toata greutatea este concentrata pe capul monturii.
2. Se poate regla si liber miscarea prin impingere a tubului optic in alt si az. Reglajul fin e ok, dar cursa e limitata, uneori trebuie resetat, adica... nu poti urmari obiectul folosind tot timpul reglajul fin, la un momentdat trebuie sa resetezi rotitele de reglaj fin si sa misti cu mana tubul optic dupa care poti relua miscarea din reglaj fin doar.
3. Exact nu stiu, dar in jur de 5 kg, mi se pare mai grea decat tubul mak127. Insa e stabila, mai stabila decat un EQ2 sau EQ1.