-----------------------------------
Laurentiu
08 Noi 2009 13:46


-----------------------------------
Multumesc Tavi si Neox !  :D

Cateva detalii suplimentare despre acest tip de focalizator si despre functionarea lui. 

Crayford-ul inversat, desi brevetat si comercializat de Jim Burr de la JMI se pare ca este la origine tot opera lui John Wall, inventatorul Crayford-ului clasic. Wall a afirmat insa ca nu a incercat sa popularizeze acest tip de focalizator pentru ca ar fi foarte greu de fabricat cu mijloacele simple ale astronomilor amatori.

Ei bine, pot afirma cu tarie ca Wall s-a inselat, se poate face (asa cum ziceam mai sus) foarte usor. Insist asupra acestui aspect intrucat mi se pare ca prezinta cateva avantaje majore fata de alte tipuri de focalizatoare - printre care si Crayford-ul clasic.

In primul rand, necesita foarte putine piese componente. Cele mai importante sunt tubul portocular si rulmentii.

In al 2-lea rand, acest tip de focalizator poate fi foarte usor reglat astfel incat cursa lui sa fie extrem de fina sau, dimpotriva, ansamblul sa devina foarte rigid. Un rol important il joaca aici cei patru rulmenti pe care eu i-am montat nu in gauri date in piesa de sustinere ci in 4 canale cu latimea egala cu grosimea surubului de fixare a rulmentului. Acest lucru permite schimbare pozitiei rulmentilor pana la gasirea locului optim al fiecaruia fata de tubul portocular (mai precis toti 4 trebuie sa calce perpendicular pe acesta).

Angrenajul este tensionat nu prin folosirea de arcuri (precum de unele tipuri de Crayford) ci prin strangerea potrivita a celor 2 piulite de pe sina care intra in contact cu axul de focalizare. 

Un mic secret (pe care vi-l dezvalui, totusi  8)) consta in introducerea fortata, pe surubul din care e facut axul de focalizare, a unei bucati de furtun de plastic moale cu diametru interior de 5 mm. Acest material adauga un spor de frictiune absolut necesar (in absenta lui axul, care e un simplu surub, ar fi lunecat relativ usor pe suprafata sinei).

Daca e bine facut, focalizatorul este deosebit de rigid, nu are nici un joc vizibil iar portocularul  nu se poate rasuci absolut deloc in jurul axei sale (ceea ce e extrem de important, de exemplu, in fotografia astronomica cu timpi lungi de expunere).

Singura problema pe care inca nu am rezolvat-o este aceea a suruburilor de prindere a accesoriilor in tubul portocular. Din pacate, aluminiul din care am facut eu adaptorul interior pentru diametrul 2 inch este cam moale si, se pare, nu se comporta bine la incercarea de filetare. Daca aveti careva idei despre cum trebuie procedat, va rog frumos sa-mi spuneti  :D