-----------------------------------
Blakut
28 Oct 2009 20:10


-----------------------------------
http://www.aavso.org/aavso/about/pro_am.pdf

Ai trimis la AAVSO observatii. Foarte bine. Problema e ca asta o poate face oricine. Se contribuie un pic la statistica. De asta nu o consider o munca serioasa de cercetare. Analiza numerica, statistica pe datele alea, aia reprezinta ceva. Ideea asta ca tot poporul se poate apuca de stiinta mi se pare stupida. Nu e cazul... duc oamenii lipsa de personal sau putere de calcul si apeleaza la amatori. Din acelasi motiv sunt cautati si studentii de an I prin proiecte, ca sa caute prin arhive, sa adauge la statistica. Ei cred ca fac cercetare foarte importanta, cei de sus au o sortare ieftina a datelor, studentul isi "captuseste" bine CV-ul...

Poate dac&#227; m&#227; &#186;tia &#186;i avea un dinte pe mine a&#186; fi īn&#254;eles, dar a&#186;a...nu pot s&#227; cred decāt c&#227; acesta este felul īn care ī&#186;i ofer&#227; el scuze lui īnsu&#186;i pentru faptul c&#227; nu este dispus la modul real s&#227; se implice īntr-o munc&#227; serioas&#227;. 


Habar nu ai in ce muncaa sunt sau nu implicat. Nu sunt insa dispus sa ma implic in munci serioase care nu duc nicaieri. In Romania abunda chestiile de genul asta.

Fiindc&#227; oricum īn ceea ce prive&#186;te publica&#254;ia &#186;tiin&#254;ific&#227; nu cred c&#227; vorbe&#186;te din (vreo) experien&#254;&#227; de vreun fel. 

Mai vedem.  :wink: 

Nu &#186;tiu din ce comunitate de amatori face el parte (nu cred c&#227; din vreuna dup&#227; atitudine) iau eu nu sunt membru al vreunui club din Bucure&#186;ti pentru c&#227; nu-mi permite timpul.

Venind din partea cuiva care nu e membru al unei comunitati de amatori, aprecierea nici nu merita luata in seama. Cum ar trebui sa fie cineva dintr-o comunitate de amatori? Deschis? Gata sa se apuce de orice chestie care tine de astro? Tocmai pentru ca fac parte dintr-o comunitate de amatori sunt asa cum sunt. Am avut de-a face cu o gramada de oameni, si amatori si oameni care vroiau sa devina profesionisti, care isi inchipuiau ca daca fac observatii la asteroizi si la variablie sunt si ei un pic oameni de stiinta, sau contribuie cu ceva extraordinar de important. Nimic mai fals. Este distractiv si educativ sa te ocupi de obsevatul variabilelor si al meteorilor, si am facut-o si eu. Problema e ca asta nu se cheama stiinta. Stiinta fac cei care aplica metoda stiintifica pe miile de date observate si scot o lucrare si merg mai departe, in timp ce amatorul ramane sa observe in continuare variabilele si meteorii. Sincer pe mine nu ma amuza si nu ma multumeste sa raman la nivelul asta. Daca era asa continuam munca serioasa de observat variabile si meteori pana la adanci batranete. 

Da, raspunsul meu poate te-a socat si imi pare rau. Dar in the grand scheme of things, mie mi se pare de-a dreptul inutil sa continui sa observ variabile atata timp cat oricine o poate face. Unde e farmecul si meritul? Unde e stiinta ? Descoperirea? Noul? Nu vreau sa ma bag in proiecte de genul asta si am impresia ca imi pierd timpul cu ele. Pot face mai mult, sau macar pot incerca sa fac mai multe. Iar daca nu reusesc asta este. Asa ca nu vad de ce trebuie ca eu, personal, sa apreciez proiecte cum este citizen sky? De ce nu pot sa consider ca pot sa imi ocup timpul facand chestii poate mai interesante? Am zis eu ca nimeni nu se poate sau ar trebui sa se implice? Doar am comentat la ideea ca petnru publicat in domeniul astrofizicii trebuie sa faci un pic mai mult decat ce propun cei de la citizensky...

Pe mine incercarea de a fi amator aproape ca m-a ruinat. Am renuntat la facultatea pe care o aveam si m-am apucat de fizica pentru ca NU vroiam  si nu puteam sa fiu doar amator. Proiectele de genul citizen sky nu faceau decat sa ma insele in ideea ca era ok sa raman la nivelul de amator. Ca si amatorii conteaza. Ca nu conteaza ca nu o sa lucrezi in domeniu, o sa ma pot ocupa in weekend. Nimic mai fals, satisfactia nu este aceeasi, nivelul nu este acelasi. Poate daca erau mai putine programe de popularizat stiinta la nivelul poporului ma trezeam din timp ca vreau sa fac astro, ca nu pot face astronomie doar in weekend, si nu mai pierdeam 3-4 ani prin politehnica inainte sa trec la fizica.

Later edit:

Daca vrei sa faci articol serios nu te joci cu estimari vizuale si in nici un caz nu folosesti rezultatele altora ca tine...



ASta e mesajul meu pe care l-am recitit. Imi dau seama de unde vine neintelegerea, pe care ai luat-o drept jignire. Cand am zis altii ca tine, nu am vrut sa dau o nota peiorativa sau tendentioasa mesajului meu. Nu vroiam sa zic altii ca tine adica nepriceputi sau mai stiu eu ce. Nu, vroiam sa zic altii ca tine adica astronomi amatori. Ca nu poti sa citezi (doar) astronomi amatori intr-o lucrare, tu fiind tot amator.

Pentru neclaritatea mesajului, care a dus la toata tevatura asta, imi cer scuze, si doar pentru asta.