-----------------------------------
dragos.n
27 Oct 2009 00:28


-----------------------------------
In afara observatiilor pertinente ale lui Doru Dragan, as vrea sa mai fac si eu cateva legate de acest instrument. 

Focalizarea se face prin miscarea ansamblului frontal cu ajutorul a trei motoare. Daca unul din ele inregistreaza o defectiune sau o particula de mizerie intra in angrenaj, intreg sistemul se decolimeaza, si e destul de complicat sa il recolimezi, si e si mai complicat sa intervii pentru reparatii. Si cum la noi in tara, praful, si umezeala sunt destul de prezente, un astfel de instrument poate ajunge intr-o pana din care cu multa cheltuiala si timp il poti scoate. Si nu vorbesc de o chestie teoretica, ci de ce s-a intamplat unor posesori de LX din America. 

Pe de alta parte, raportul pret/calitate e cam prea mare din punctul meu de vedere. Cu atat mai mult, cu cat, conform celor publicate de Sky & Telescope, formula optica nu e lipsita de aberatii cromatice.

Daca vrei, o sa caut si alte instrumente in aceasta zona de pret, pe care sa ti le recomand, dar ar fi bine sa stiu daca il vei folosii in principal vizual,    sau fotografic. Daca il vei folosii pentru publicul larg, sau doar pentru membrii unui club. Si daca e obligatoriu sa fie achizitionat de la un magazin romanesc, sau poti lua si din Europa.