-----------------------------------
batranul
20 Oct 2009 01:30


-----------------------------------
Multumesc pentru raspunsuri. Este evident ca telescoapele recomandate sunt mult mai bune decat ce gasisem eu. in plus, deorece topicul a deviat usor de la titlul initial doresc sa fac cateva precizari cu privire la utilizarea pe care o voi da acestui telescop.

Ma intereseazam in primul rand, observarea in conditii cat mai bune a planetei Marte in general si a calotelor polare, in particular. Tot pentru asta ma intereseaza si fotografierea repetata, in conditii cat mai bune. Acesta este interesul stiintific.
In plus fata de aceasta, daca tot am un telescop, doresc sa il pot folosi si la obervarea in bune conditii a altor planete, precum si obiectelor mai indepartate (galaxii, de ex.). Daca este posibil sa le si fotografiez, foarte bine, daca nu, nu.

Un cuvant in plus despre utilizarea instrumentului (instrumentelor): consider ca orice instrument/masina (fie el telecop, automobil sau spectrometru) poate fi utilizat in conditii adecvate si la potential maxim, respectand indicatiile si dispunand de o anumita doza de rabdare/disponibilitate la lucrul cu acestea. Nu sunt de acord cu cei care afirma ca nu poti conduce un Ferfari, daca nu ai condus un Trabant, apoi o Dacie, apoi... Desigur, nu obtii maximul de la incept, dar inveti si nu dai banii pe mai multe instrumente pe masura ce faci asta.

Prin urmare, pot "pierde" cateva ore o data pe luna, ca sa calibrez instrumentul astfel incat sa obtin o imagine clara a planetei Marte, dar ca sa gasesc manual galaxia M31, sa zicem, nu. De aici si nevoia de o platforma GoTo. Observatiile nu le voi face din oras, deci nu ma intereseaza greutatea instrumentului.

Acesta ar fi deci cerintele pe care un telescop ar trebui sa le indeplineasca, in cazul meu. Pe scurt: 1) observarea in conditii cat mai bune a planetelor Sistemului Solar (SS) si posibilitatea de fotografiere a acestora; 2) observarea in conditii cat mai bune (pentru un telescop care corespunde punctului 1) a obiectelor din afara SS si eventuala posibilitate de fotografiere a acestora; 3) sistem GoTo. Suma de 1500 USD este mai mult sau mai putin informativa, in sensul ca daca un sistem care satisface cerintele de mai sus costa cu cateva sute de dolari in plus, ma pot gandi la el.

PS din experienta cu alte echipamente, am observat ca este de preferat ca diverse accesorii etc sa fie manufacturate de acelasi producator.