-----------------------------------
Gabriel Muranca
18 Oct 2009 20:23


-----------------------------------
Va consider "amatori profesionisti" la cita experienta aveti si dati sfaturi individuale foarte bune. Dar cand va adunati la un loc, va comportati cu totul neprofesionist de iese un balamuc tipic romanesc care nu ajuta chiar pe nimeni. Astfel nasteti doar sentimente negative intre voi iar pe incepator il faceti ori sa-si piarda pasiunea, ori sa regrete ca si-a cumparat un anume instrument (numai el stie cu ce eforturi).

Luati, va rog, remarca mea ca o critica constructiva si nu ca un atac la persoana.  :wink: 


Un newton cu raport focal mic (4 sau 5) poate fi util in fotografie atunci cand i se optimizeaza secundara si focuserul.
Pentru vizual ramane compromis.

Un newton cu raport focal peste 7 este util vizual atunci cand i se optimizeaza secundara.
Pentru foto ramane compromis.

Am utilizat recent doua newtonuri, f/4 si f/5 si am constatat cu uimere cu cat de putin se pot multumi unii, in fond e problema lor si compromisul lor.
Din acest motiv am inserat in mesajul meu initial si recomandarile lui Horatius.

Zoth, lasand sarcasmul la o parte, te-as ruga sa dai mai multe detalii.
Poti sa spui ce optimizari se pot aduce secundarei si ce probleme si compromisuri ai observat la cele doua newtonuri ?