-----------------------------------
horatius
13 Aug 2006 22:34


-----------------------------------
Daca esti incepator eu te sfatuiesc sa lasi deoparte astrofotografia pentru cativa ani din cateva motive: mai intai trebuie sa inveti sa utilizezi un telescop pe montura ecuatoriala, sa inveti cerul, orientarea pe cer; apoi ai nevoie (pe langa montura solida si instrument) de aparat dslr (pe care il ai se pare) si de adaptatoare pentru acesta; apoi urmeaza partea cea mai grea, realizarea de astrofotografii si aici intri in probleme de tip de astrofotografii, focalizare, ghidare (ai nevoie de inca un telescop mai mic cu o distanta focala mai lunga decat a celui principal prin care vei ghida), erori periodice, expuneri, stack, dark frame, si in final dupa ce ai capturat imaginea in prelucrarea ei. Deci pentru inceput doar ceva poze la luna, planete si atat.

Intre cele doua, refractor si reflector, si eu prefer reflectorul. Insa un refractor ED e la fel de bun insa iti ofera o apertura mai mica decat un reflector la acelasi pret. Pentru astrofotografie un refractor acromat nu e bun din cauza aberatiei cromatice.

Ca incepator eu ti-as recomanda totusi un reflector, in special newtonian clasic, dar se poate si un schmidt-newton de la Meade (daca esti pregatit sa ai de-a face cu problemele de colimare a acestor modele fabricate de Meade). In timp daca te pasioneaza astrofoto iti vei lua un ED80 sau ceva mai bun (foarte multi astronomi amatori folosesc ED80 pentru astrofoto datorita pretului mic, lipsei aberatiei cromatice si a focalizatorului Crayford cu care vine). Sistemele Maksutov-Cassegrain sau SCT datorita distantei focale mai lungi fac mai dificila fotografia deepsky (ai nevoie de un timp de expunere mai lung ceea ce inseamna ghidare mai buna, cele mai mici erori de ghidare aparand in poza).