-----------------------------------
horatius
16 Oct 2009 20:19


-----------------------------------
1. Eu cred ca initiatorul topicului vrea pur si simplu un telescop bun (nu extra calitate) cu care sa poata face de toate, sa isi satisfaca curiozitatea si sa coste putin, 1500$. Orion Optics, MakCass de la Sky-Watcher sau altele mentionate nu sunt instrumente premium si nici chiar versatile. Newton f/4 nu i-as da nici unui incepator, sunt prea multe probleme de rezolvat pentru un incepator.
2. Apertura e tot ce conteaza in astronomie, asa ca daca ai banii suficienti, si se pare ca ii ai, uita de telescoapele mai mici de 20cm diametrul. De la 20cm diametrul multe roiuri globulare incep sa fie rezolvate. Asa ca ti-as recomanda sa mergi pe un telescop Schmidt-Cassegrain C8 clasic sau HD de la Celestron pe montura CG5-GT (seria Advanced GOTO) sau CGEM daca poti creste putin suma, intra in banii tai si cu un reducator de focala suplimentar vei putea face astrofotografie la un raport focal f/6.3. C8 e cred ca cel mai versatil telescop existent la ora actuala. Ca exemplu de versatilitate, unii amatori de astrofoto obisnuiesc sa il converteasca la Hyperstar pentru fotografie la un raport focal f/2. La 1500$ cu goto nu prea sunt multe posibilitati de alegere, iar instrumente premium ies din discutie la banii astia. Incearca de la OPT sau Astronomics, in general le au in stoc si au preturi mai mici.