-----------------------------------
HoO_Germany
11 Aug 2006 12:50


-----------------------------------
Baader recomanda un filtru ND2 pentru observatii solare vizuale prin folia ND3.8.  Iar cu folia ND5 nu ai nevoie de filtru gri, poti sa observi direct prin ea (asa spune Baader si asa am facut si eu pana acum). O observatie insa (din experienta personala si din relatarile altora): chiar si cu folia ND5 unii simt o durere la ochi dupa observatii prelungite, unii nu simt nimic. In acest caz se poate folosi si un filtru gri (ND 0.9 sau 0.6) pentru atenuarea intensitatii luminii. Oricum, folia ND 5 mi se pare mai sigura si de preferat si se poate folosi chiar si pentru fotografie prin telescop si proiectie prin ocular.

Iti dau dreptae, ca folia ND5 este mai prefarabila la folosit vizual  :) , din cauza ca este mai "inchisa" la lumina.
Dar se poate observa cu amindouo feluri de folie, fara nici un pericol pentru ochi, sau pentru instrumente, DACA SE PUNE FOLIA IN FATA OBIECTIVULUI, SAU LA TELESCOP.
Am scris mare, ca este foarte important a verifica aceasta treaba, altfel iti dau inca o data dreptate, ca se poate orbii imediat.

Robert