-----------------------------------
dragos.n
20 Sep 2009 16:04

Maner pentru Maksutov
-----------------------------------
Prima mea grija, dupa ce am cumparat telescopul SkyWatcher Maksutov-Cassegrain de 127mm a fost sa ii fac un maner, si asta fara sa dau gauri in carcasa. La timpul respectiv, nu am considerat o chestie de interes, dar se pare ca nu e asa. 

Solutia aleasa este simpla si usor de facut. Dintr-o bucata de profil de aluminiu, am facut corpul manerului. Eu am folosit un profil in U, pe care l-am umplut cu doua fasii de placaj, iar in partea de jos am pus o fasie  de spuma. pentru aderenta. Racordul la tub se face folosind papucul lunetei cautatoare. Din cateva straturi de textolit, am facut acest racord, care are o parte in coada de randunica, pentru prinderea in pantof, si inca o parte care serveste la distantarea suficienta a manerului de tub. In plus, am mai pus un surub cu rol de opritor, care intra in fanta din fata pantofului. 

Chiar daca pare o jucarie, acest maner este foarte bun si de aproape doi ani nu am avut niciodata probleme. Evident, ca am strans surubul  pantofului bine, la fiecare montare, dar nu a fost nevoie sa exagerez.