-----------------------------------
Georgian
18 Sep 2009 20:12


-----------------------------------
Nu te grabi sa ma asculti inainte de a primi sfatul unora mai experimentati. :) 
Eu, ca posesor de telescop ieftin si binoclu cat de cat bun, iti recomand binoclul. Galileoscope-ul are obiectiv de 50mm, iar binoclul la care te-ai gandit tu are 2 obiective de 75mm. Cu refractorul meu de 60mm vad M13 doar ca o stea mai extinsa, deci nu stiu ce ai putea vedea la 50mm. Grosismentul unui binoclu este mai mic si chiar daca al unui telescop este mai mare, nu vezi cine stie ce detalii in plus si mai ai si un camp vizual ingust. Doar la planete ar fi o exceptie, pentru ca nu distingi toate detaliile la grosismente mici, insa eu am vazut satelitii lui Jupiter cu binoclul meu, Bushnell Falcon 10x50, tinut in mana. In plus, la binoclu iti folosesti ambii ochi, foarte confortabil, iar un binocular bun cred ca depaseste bugetul tau. Pana acum eu nu am vazut Saturn, era prea aproapede soare si m-am gandit ca e mai bine sa astept decat sa nu mai am nevoie de ochelari. :D Despre craterele lunare, foarte interesante, nu stiu daca la 15x vezi destul. Dar, daca te intereseaza sa inveti constelatiile te ajuta o harta (sper sa termin eu una cat de curand), un soft planetariu etc. Nu uita ca inainte de a invata sa folosesti un telescop trebuie sa inveti sa iti folosesti ochii!