-----------------------------------
neox
15 Sep 2009 23:25


-----------------------------------
Azi a facut ceva chitibusareli la focuser; axul care focuseza fiind pe rulmenti am adaugat o placuta de teflon de la un CD-rom si pot in felul asta sa reglez focuserul in fuctie de greutatea accesoriilor. Placuta e preseaza pe ax si e reglabila prin doua suruburi M3. Am adaugat si surubul de blocaj.

Pt butoanele de pe axul de focusare am folosit butoane pt potentiometre, din aluminiu cu mijlcul din plastic tare. Astea vin fixate pe ax cu piulite lungi M4. Din pacate tocmai filiera de 4mm nu am avut sa filetez capetele la ax asa ca ramane pe maine.
Intre timp mi-a mai picat o idee  :wink:  si anume sa fac si un reductor planetar ( sau cel putin pe aproape) la focuser pt o miscare ultrafina. Ideea e sa folosesc un rulment de 19mm X 7mm (care statea degeaba) asezat pe butonul principal din dreapta cu o saiba de cauciuc care induce frictiune (reglabila printr-o piulita) astfel incat atunci cand invart de cateva ori camasa exterioara a rulmentului sa obtin o rotatie completa a axului. 
Pe rulment asez al doilea buton care am avut norocul sa se potriveasca ca turnat, fiind de 21mm pe exterior si 19 pe interior. Din cauza ca miezul de plastic nu permitea rulmentul sa intre complet a trebuit sa gasesc o matoda sa-l scot. Fara sa vreau am descoperit ca acetona e ideala. Am umplut butonul ochi cu acetona si dupa cateva ore practic tot miezul de plastic sa topit si l-am scos ca pe o pasta. Simplu si curat  :D