-----------------------------------
grecudan1
04 Sep 2009 09:43


-----------------------------------
Nu ma asteptam asa repede la atitea raspunsuri.
Pentru inceput:
Pentru Zoth - din cite am vazut, Dobson = dimensiuni mari pe care nu mi le permit daca vreau sa iau telescopul la plimbare vreo 100 km = impediment pt mine; pe linga telescop mai am de pus in masina si bagaje, etc.
Daca as sti ca stau doar in localitate, si nu ies nu m-ar deranja, dar telescopul pe care il achizitionez il vreau sa il folosesc atit in iasi ( imprejurimi ) cit si in drumetii.

Pentru Doru Dragan - stiu ca a face astrofotografie nu e pt incepatori, dar nu imi permit sa cumpar acum un telescop doar ca sa fac research printre planete si daca vreau apoi sa fac o poza, sa imi para rau ca nu m-am orientat de la inceput pt asa ceva. Daca dau acum un banut este ca acum imi permit acest lucru, pe viitor nu vreau sa stau sa astept sa il vind pe acesta si sa cumpar altceva doar ca sa fac fotografii. Nu tin sa fie ceva performant pentru ca nu am sa ma axez pe astrofotografie, dar daca vad vreun OZN pe cer, sa nu ma zgirii de ciuda ca nu pot sa il fotografiez. :) ( intelegeti aluzia ). Daca exista un model de telescop, care sa nu faca parte din clasa celor propuse de mine, dar care sa imi permita sa fac totusi o fotografie banala sunt deschis la sugestii. Am dat exemplele respective pt ca am gindit la rece. M-am luat dupa "legile" clasice care spun ca daca vrei sa faci fotografii trebuie sa iti iei un refractor, etc. 
Pina una alta, tot incepator ramin, si din punct de vedere tehnic tot voi mai debita prostii in necunostinta de cauza. Unde gresesc, ASTEPT, si nu va rog, sa ma corectati. Mama invataturii, pina imi iau eu un telescop este sfatul celor din jur. ( invat din pataniile altora ). Stiu ca difera opiniile de la om la om, dar macar am de unde sa aleg.
In legatura cu montura, crede-ma ca sunt la pamint cu acest lucru. Normal ca vreau sa investesc in calitatea imaginii ( un telescop mai bun) mai mult decit in calitatea monturii ( fara a afecta stabilitatea si ceilalti factori pt montura). 
Initial am vrut sa imi cumpar doar telescop-ul fara montura, dar am vazut cit de importanta este montura, deci imi trebuie si montura. Am citit , m-am uitat si pe net, dar mai multe semne de intrebare imi roiesc in jurul capului, decit solutii. De aceea am postat aici. Sa vad sugestiile unor oamnei care au trecut prin durerile achizitionarii unui telescop, si pot sa spuna pentru incepator ce poate sa cumpere.

Pentru Catalin Paduraru - Mersi de sfat. am sa tin cont de el, mai ales ca undeva vazusem ca daca ii pun si un kit de motorizare pot sa fac si citeva fotografii cu expunere. Pentru ce imi folosesc cele 2 tipuri de lentile?

Pentru Dragos.n - ma refeream la modelele la care ma incadrez cu banutii. Nu inseamna ca daca dispun de 2100 RON, trebuie si cumpar fix de banii astia. Pot sa cumpar ceva mai ieftin si sa investesc si in accesorii de restul banilor.
Referitor la decolimare, cred ca ai dreptate; orice lucru e greu pina te obisnuiesti sa il faci. Am evitat aparatele cu risc mai mare de decolimare, pentru a nu umblala el toata ziua buna ziua sa il colimez de fiecare data cind il folosesc. Acum drept vorbind nu cunosc cam care este perioada  dupa care se decolimeaza sau factorii care duc la decolimare.


Ca urmare:

Apreciez sugetiile voastre, si inca mai astept. 
Pe scurt deci nu am mers catre Dobson, pentru ca mi se pare prea "voinic" pentru ce vreau eu, desi ca bani stiu foarte bine ca ies mult,mult mai bine. 
Nu vreau sa fac cariera in astrofotografie; daca telescopul imi permite sa fac o fotografie cit de cit decenta, sunt multumit. Deasemeni nu cunosc ce fel de monturi, accesorii mi s-ar potrivi, mai ales ca nu am ales inca un model de telescop pe care sa il achizitionez, de aceea v-am si rugat sa imi sugerati eventual si accesoriile potrivite pentru a avea un minimum de performanta. 
Si toate acestea in banutii spusi de mine.
Acum va dau un  :D pentru ca asa sunt.