-----------------------------------
zoth
08 Aug 2006 13:54


-----------------------------------
daca inteleg eu bine din ce spune cris, treburile ar sta cam asa :
-exista un univers de baza, peren, pe care o sa-l numim univers "mama" si care este presarat cu gaurele negre mai mult sau mai putin masive.
-exista spatiu-timp pentru ca exista materie. (din gaurile negre)
-la atingerea unei mase critice datorita fuziunii unui numar de gauri negre se produce marele "plici" si apare un univers nou care expandeaza pana la moarte si este apoi inghitit de gaurile negre din universul mama.
-exista apoi o ciclicitate a acestui fenomen.

ok, la prima vedere este o teorie interesanta prin faptul ca ne scapa de o gramada de belele in sensul ca :
-universul nascut nu poate fi o entitate infinita.
-nu permite inexistenta spatiului si timpului inainte de marele "plici". (chestie foarte greu de inghitit cel putin de catre mine)
-permite respectarea principiului entropic
-limitaza gravitatia la valori enorme dar nu infinite.
-confirma inca o data in plus natura ondulatorii a materiei (daca mai era cazul)
-poate explica expansiunea accelerata a universului nostru.
-accepta explicatia actuala a radiatiei de fond.

cu un singur lucru nu sunt de acord, de ce universul mama trebuie sa fie infinit din moment ce e presarat cu gaurele negre, deci cu materie, aceasta isi poate inchide spatiul in jurul sau.
daca am scapa si de infinitul asta ar insemna ca ne intoarcem cu picioarele pe pamant si lucrurile ar fi mult mai simple.

mai exista o posibilitate de dezbatut: daca se atinge masa critica inaintea mortii unui univers nascut. ar insemna fuzionarea a doua universuri, cum ar putea fi?
daca am gresit cris, corecteaza tu unde este nevoie sau explica din nou.