-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Aug 2009 16:26


-----------------------------------
Cred ca punctul pe ''i'' in privinta unui sistem hypochromat l-a pus Tavi.Intradevar,pentru cine slefuieste o lentila de crown de focal lung,nu-i va fi mult mai greu sa slefuiasca si cealalta fata la aceeasi raza de curbura.Si daca gaseste/cumpara  si un disc de flint in care slefuieste pe o singura fata o suprafata concava de aceeasi raza de curbura,a patra suprafata ramanand plana,tot sistemul la F/20,va obtine un acromat (Clairaut parca se numeste) ,foarte bun.Detalii ,despre care stiu eu,in volumele ATM.
Despre utilitatea unor  sisteme ca hypochromatul,fiecare poate hotara pentru el,multumesc lui Laurentiu pentru pozitia obiectiva si deschisa.
De pilda,acest nou coleg de forum din Chisinau,doreste un telescop,nu-l poate cumpara.Daca gaseste un obiectiv de binoclu si-si cumpara o lentila de +0.5D ,poate sa-si construiasca o prima luneta.Care va da categoric rezultate mult mai bune ca luneta simpla de ochelari.Isi va construi prima montura,va face primele observatii;intre timp studiaza,aduna bani,materiale,slefuieste ,lucreaza la un telescop serios,asa cum a fost sfatuit.Dar are propriul instrument -cel putin vede satelitii galileeni,relieful selenar,petele solare,inelul lui Saturn,roiurile stelare mari,Nebuloasa din Andromeda,cea din Orion,Albireo,Delta Lyr,Alcor si Mizar....asadar face observatii,este un observator activ al cerului.
Sau intre timp aduna bani si-si cumpara un telescop comercial,multe dintre ele sunt instrumente bune,unele excelente,(nu cele ieftine).

In privinta exprimarii libere,Dorule,desigur,ai dreptate.Dar cu intelegere,cu omenie.Care de fapt te caracterizeaza,eu stiu asta pentru ca te cunosc de mult,cei care te stiu numai de pe forum ,sunt indusi in eroare chiar de tine.Mircea