-----------------------------------
Abel Cavași
07 Aug 2006 23:08


-----------------------------------
Sper să nu se supere pe mine Forever_Man, dar am să încerc aici să vă spun de ce nu sunt de acord cu principiul de nedeterminare pentru că văd că zircon și lucia mă provoacă.
Este adevărat că niciodată nu vom putea cunoaște cu precizie infinită poziția unui corp (mai riguros spus, poziția centrului său de masă). Întotdeauna se vor putea perfecționa metodele de măsurare. Implicit, niciodată nu vom putea nega cu precizie infinită că un corp s-ar afla într-o anumită poziție. Aceasta este valabil din punct de vedere experimental, iar principiul de nedeterminare NU SE REFERĂ la asemenea precizii. Acest principiu este mult mai pretențios: el ne anunță că ORICÂT de mult am perfecționa aparatele de măsură, nu vom putea stabili niciodată unde este centrul de masă al unui corp care are un impuls infinit de bine determinat. Ei, drăcie! Asta-i tare bună! Vă dați seama ce bazaconie spune acest principiu? Hai s-o luăm mai pe îndelete: 
1). Impulsul unui corp este produsul dintre masa lui și viteză;
2). Ca să putem cunoaște infinit de precis impulsul unui corp, trebuie să cunoaștem infinit de precis și viteza lui;
3). Viteza unui corp este derivata poziției în raport cu timpul;
4). Ca să putem cunoaște infinit de precis viteza unui corp, trebuie să cunoaștem infinit de precis unde se află corpul la cel puțin două momente de timp foarte apropiate;
5). Atunci cum mai putem cunoaște infinit de precis impulsul când nu știm nimic despre poziție?

Ei, cine se încumetă?