-----------------------------------
Cristi M.
11 Aug 2009 22:32


-----------------------------------
Am un singur ocular Super Barium de 20mm si pana in prezent l-am folosit doar pe instrumente cu distanta focala mare; pe Maksutov-ul de 127/1500 si in trecut am mai avut un Barium de 25 mm folosit la un refractor 80/900.
   Calitativ mi se par destul de ok, vizual eu nu fac diferenta intre un Plossl si acest tip de ocular. Nu am sesizat aberatii si stelele sunt punctiforme si la marginea campului vizual (camp vizual destul de larg). Chiar mai mult, pe langa un Plossl de 32mm prefer acest Barium deoarece la Plossl pentru a putea vizualiza corect, trebuie sa stau cu ochiul la aprox 15-18mm distanta fata de lentila, ceea ce mi se pare cam incomod si nici nu mai vad atunci rostul cupei de cauciuc.
   Puteti lua cu incredere un Super Barium pentru Mak-ul Dvs., mai ales ca unul nou este 50 lei la Telescop-Expert. 
Banuiesc ca un instrument cu focala mai mare de f/10 nu este asa de pretentios cu ocularele folosite.
Numai bine.

PS. Dezmierd Mak-ul ca e "mic" pentru ca am fost obisnuit cu luneta de aproape 1m lungime, dar ... se pare ca nu lungimea conteaza :D