-----------------------------------
Cristi M.
10 Aug 2009 11:08

Observatii cu Mak127
-----------------------------------
Sambata seara am fost la pescuit la 45km de Iasi, ocazie cu care am luat si micul Maksutov la mine si vechiul Canon A510-pentru a poza captura de peste :D
Din pacate a fost innourat cerul, abia spre 3:30 norii s-au indepartat.
Am reusit sa observ foarte bine Jupiter, se vedeau clar 2 benzi si in plus cred ca am observat unul din sateliti in fata Jupiterului (o sa verific acasa cu Stelarium). Se distingea ca o mica biluta neagra un pic deasupra benzii de jos.  
A urmat Marte, care tocmai rasarise, insa nu am reusit sa vad nici un detaliu, se vedea ca o sfera foarte luminoasa, alb-portocalie. Poate ar fi fost util un filtru sa mai reduca din luminozitate.
Luna s-a vazut foarte frumos prin micul instrument, de fapt ce m-a surprins cel mai mult la Mak.127 este contrastul si focalizarea foarte buna; toate obiectele pe care le-am vazut se distingeau foarte bine conturate.
Stelele nu mai vorbesc, se vad intradevar cum spunea cineva aici pe forum, "ca un varf de ac"
Majoritatea observatiilor le-am facut cu un ocular Vixen Plossl 12mm, si un Kellner-Barium 20mm. Ce m-a surprins neplacut a fost un ocular LET 9mm prin care imaginea este distorsionata foarte tare, cu tente de galbui pe jumatate de imagine, teste facute de altfel si ziua. Daca desurubez partea metalica care intra in focuser(parte care contine si ultimul grup de lentile) ar ajunge la aprox. 20mm, si comparand cu Kelnerul 20mm , acesta din urma pare un Nagler pe langa LET.
In fine, am incercat sa fac si cateva poze, insa cu aparatul tinut in mana.
O sa trebuiasca sa iau intr-un final o alta camera foto si un adaptor pentru aceasta.