-----------------------------------
zoth
18 Iul 2009 20:23


-----------------------------------
Multumesc pentru informatii si suport   :) 
Am incercat practic ceea ce la inceput mi s-a parut a fi o gluma, brunarea cu ceapa si spre surprinderea mea .... mergeeee   :shock: 

Varianta 1: a fost metoda expusa de Erwin care insa in practica se loveste de niste limitari: manipularea piesei incinse pe flacara se face anevoios (am tinut-o cu un patent) si din acest motiv frecarea cu ceapa nu poate fi facuta uniform.
La final a rezultat o piesa cu diferente pe stratul inegrit, nu foarte placuta la aspect.

Varianta 2: cu aprobarea nevestei am luat azi dimineata de la piata 1/2 Kg de ceapa pentru experimente.
Dupa ce am evacuat populatia din zona am dat doua cepe pe razatoarea mica obtinand la final o zeama compusa din suc amestecat cu pulpa de ceapa pe care am pus-o intr-o canita metalica.
Am incins piesa pe flacara ochiului de aragaz pana s-a colorat in albastru-cenusiu dupa care am luat-o cu patentul si am introdus-o in canita.
Pret de cateva secunde a avut loc o reactie destul de violenta dupa care totul s-a linistit.
Am asteptat pana amestecul s-a racorit dupa care am scos piesa si am spalat-o cu un burete fin si sapun.
Suprafata rezultata e faina la aspect si pare a avea o duritate destul de mare (cred ca a avut loc si o calire in suc de ceapa)   :) 
Negrul rezultat este intens iar reflectivitatea lui pare a fi functie de natura suprafetei initiale a piesei.
Am speranta ca in curand va iesi prima serie de oculare TeleVue si de pe Dambovita   :lol:  :lol: