-----------------------------------
Doru Dragan
28 Iun 2009 22:09


-----------------------------------
Il cunosc pe Mircea Pteancu de foarte multi ani, am trecut prin cateva evenimente impreuna si am avut un foarte bun prieten comun (pe regretatul Beches Gavril) asa incat ne putem considera prieteni :) Niste prieteni care din cand in cand au opinii diferite :D Acuma e drept ca in ultimul timp am mai imbatranit :? si el a inceput sa aiba unele sensibilitati (adica mai pe romaneste "sa-i sara mustarul" cam repede) iar eu am cam lasat diplomatia la o parte :wink: ca trece vremea si noi o tot "dam la intors". Suntem in anul de gratie 2009, au trecut 400 de ani de la prima luneta astronomica asa incat cred ca putem sa o consideram un obiect de muzeu. Pietele sunt pline de binocluri chinezesti ieftine care l-ar fi incantat pe Galileo. Nu cred ca daca Galileo ar fi astazi printre noi si-ar mai utiliza celebra luneta. Telescoapele de peste 150 mm sunt la niste preturi absolut rezonabile si daca nu cumperi unul de la supermarketul din colt ci studiezi un pic piata si mai citesti ce scriu unii pe internet poti sa-ti iei unul care sa fie chiar calitativ. Nu am trimis pe nimeni "la canal" ci doar am incercat sa atrag atentia ca exagerarile nu sunt bune in nici o directie. Cei care tot insista pe teoria instrumentelor mici, daca se poate facute din tot felul de piese de la piata de vechituri sau de pe Surplus Shed nu fac decat sa incerce sa impuna parerea lor ca astronomia nu merita investitii (ceea ce inseamna pana la urma sacrificii) si ca se poate si asa, fara sa dai nici un ban, daca se poate :( Nu cred ca cineva ar trebui sa renunte la casa, nevasta, familie, masina, confort etc. pentru ca sa-si procure un instrument astronomic dar cred ca un oarecare efort tot trebuie facut daca vrei sa zici ca esti astronom amator si ai hobby-ul asta in sange. N-avem ce discuta despre miscarea de amatori din America. Aia e alta lume. Americanii au o miscare de amatori care a crescut in mod natural in multi ani de zile (vreo 100 :?). Dar hai macar sa incercam sa ne apropiem de vecinii nostri europeni. Telescopul cu oglinda de 1 m pare sa fie destul de indepartat dar hai macar sa stabilim ca telescopul de amatori mediu ar fi pe undeva intre 200-300 mm. Si sa le lasam pe cele sub 150 mm sa stea unde le e locul. la "jucarii" pentru incepatori.