-----------------------------------
theogon
16 Iun 2009 19:09


-----------------------------------
Problema care se pune in cartografie este reprezentarea unei suprefete curbe pe un plan -respectiv reprezentarea  globului pamantesc pe planuri si harti. 
Aceasta problema a cartografiei  de a reprezenta o suprafata nedeformabila (care este o sfera, un elipsoid) pe un plan se poate 
face doar cu deformari. Putem pleca  apropri cu 3 tipuri de deformari: de suprafata, de unghi  si de distanta.  
Nu vom intra in detalii, dar multitudinea de proiectii cartografice rezolva problema in functie de necesitatile pentru care am creat harta: in navigatie avem nevoie de unghiuri nedeformate (conforme), in cadastru avem nevoie ca suprafetele sa se reprezinte nedeformate (echivalente ), iar in cazul distantelor nedeformate avem proiectii echidistante (reprezentarea emisferelor pamantului la sari mici)
In cazul in speta -cel postat aici- este nevoia de a reprezenta sfera cereasca pe un plan.
Proiectia la care se recurge de regula pentru a reprezenta intreaga bolta este o proiectie azimutala polara [reprezentarea se face pe un plan tangent la sfera, iar punctul central este polul ceresc;  aspectul retelei cartografice  se reprezinta prin cercuri concentrice care se numesc almucantarate (cercurile de egala inaltime), iar verticalele sunt linii drepte  care se intersecteaza in punctul central].
In mod normal dispunerea si orientarea constelatiilor respecta dispunerea si orietarea lor de pe bolta. Doar suprafetele constelatiilor sunt deformate
Revenind la intrebarea ta, iti pot spune ca unele harti contin erori grosolane fiind facute in oglinda, este cazul hartii la care ai apelat, la alte harti am gasit constelatiile zodiacale reprezentate decalat (semnul berbecului in pesti). Nu te lua dupa ele - este bine ca ai intrebat - si poate ca s-a lamurit o chestiune peste care se trece mai usor.
Nu am intrat in detalii, nu am dat clasificarea proiectiilor cartografice si nu am abordat instrumentul matematic care sta la baza tuturor acestor proiectii si pe care sa fiu sincer nu-l mai stapanesc ca in facultate.
Am raspuns doar la intrebare si sper ca am facut-o deslusit si nu v-am plictisit prea mult.