-----------------------------------
neox
02 Iun 2009 21:14


-----------------------------------
Ai sa razi dar nici eu nu stau mai bine. Iarna asta mi-am terminat aparatul Foucault (probabil l-ai vazut aici pe forum) facut in intregime in bucatarie cu o menghina mica prinsa de un taburet. Am facut inclusiv fanta reglabila.

Legat de fanta: fantele pt pectrograf sunt destul de pretentioase daca vrei sa fie eficient. Lamele de catter par imaculate la prima privire. De abea sub microscop iti poti da seama daca are asperitati sau nu. 
De aceea are trebui slefuite pe sticla sa te asiguri ca ai rezulatate bune. 
Apoi vine conceptia in sine a fantei. Ai putea incerca o abordare in felul urmator: ia o placuta pt circuite integrate cu accoperire de cupru pe amblele fete ca e mai rigida. taie un patrat sa zicem. In mijloc faci o gaura in functie de cat de mare e imainea soarelui oferit de instrument, sa zicem aporx 10mm. Te hotarasti care fata o sa vina la interior si dai 4 gauri mici, cate doua pe fiecare parte a orificiului. Ideea ar fi sa poti prinde lamele fantei sub cele patru piulite/saibe respective. Dupa ce le alinezi strangi suruburile si a fanta gata. Ca sa te asiguri ca distanta dintre lame ramane un fir drept de lumina poti folosi o bucatica de folie de aluminiu sau hartie, apoi verifici la o sursa de lumina. 
Asta e prima idee de fanta, cea mai simpla de facut care imi vine in minte, si se poate face foarte bine in casa.

La fanta reglabila iti dau exemplul facut de mine pt aparatul Foucault. Pun poza ca ar fi chiar complicat de explicat  :wink:
Sistemul se mai poate rafina. Eu am fost constrans de alte piese ditionale.

De cumparat gasesti la Edmund dar nu vrei sa sti ce preuri au  :cry: