-----------------------------------
Alex B.
31 Mai 2009 22:38

Binoclu 70x125
-----------------------------------
Deschid acest topic la rugămintea lui Zoth și a altor membri curioși din topicul de observații solare. Binoclul acesta pe care îl folosesc (acum) pentru observații solare nu are nici un secret. Este un binoclu din acelea denumite "de câmp" (pe vremuri) și care este dotat cu zoom. Se găsesc de cumpărat la magazinele de articole sportive și costă vreo 300 sau 400 de lei (undeva în zona asta). Cred că sunt și la mâna a doua tot cam pe la prețul acesta, ceea ce este destul de exagerat.
Tehnic vorbind este un binoclu 70-180x70. De curiozitate i-am desfăcut unul dintre obiective și i-am măsurat focala ceea ce mi-a permis să-i calculez și parametrii:
	D 70	F 200
F/D	3	
C (claritatea)	136	
Ps (separație)	1.71	
Mag. lim.	11.3	
g (gros. min.)	11	
Go (gros. optim.)	70	
G (gros. max.)	168	

El nu este prea potrivit pentru astronomie dar pentru mine a fost un adevărat cal de povară până mi-am dotat observatorul cu telescopul de 8". Am observat cu el în special variabile dar și deep-sky unde s-a descurcat admirabil. Roiurile deschise și globulare se vedeau absolut spectaculos, mai ales că le observam cu ambii ochi. Puțini observatori amatori cunosc ce experiență extraordinară este să vezi cosmosul în 3D, ca să spun așa. Am observat cu el chiar și o nebuloasă planetară. Oricum, marele lui atu este câmpul deosebit de larg. La 125x (la 180x imaginea este cam proastă) are același efect ca ocularele wide field: un câmp imens (cam 1 grad) cu rezoluție de 125x. Spectaculos.
Acum s-a cam rablagit și nu-l mai folosesc decât pentru observații solare deoarece a fost foarte simplu de adaptat pentru proiecții (o să pun eu o imagine cu el în această postură). Mă gândesc în viitor să folosesc obiectivul drept (unde ocularul s-a stricat) ca să construiesc o lunetă destinată exclusiv observațiilor solare. Asta mi-ar permite să folosesc oculare cu ceva mai puțină aberație cromatică decât cele din dotare.
În sfârșit, eu consider că deși neadaptat în mod special pentru astronomie este un excelent accesoriu pentru cine știe să-i aprecieze calitățile și are șansa să găsească un exemplar corect aliniat.
Sper că am reușit să acopăr o parte din curiozitatea celor interesați.  :)