-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Mai 2009 17:52


-----------------------------------
dxdx347
iti multumesc pentru amabilitate,m-ai ajutat sa clarific detalii ale observatiilor mele.Inteleg deci ca am vazut satelitii Titan si Reea.Se spune ca sunt ...''multi eroi dupa razboi'' dar nu ma pot abtine sa nu fac totusi un comentariu.Si anume,Sambata am facut primele observatii cu cele doua oculare Kepler si cu un tip de ocular Huygens,inca nu le cunosc bine.De aceea ,atunci cand mi s-a parut ca ceva nu-i in regula cu discul saturnian,am atribuit senzatia vreunei aberatii induse de aceste  oculare arhaice.Ori acuma ma gandesc ca poate ochiul a zarit ,cu privirea indirecta,deoarece eu eram concentrat pe cei doi sateliti,un al treilea satelit in chiar imediata vecinatate a discului.Data viitoare voi fi mai atent!
M57 trebuie sa fie relativ bine vizibil in telescopul tau de 130/900 mm .Eu am vazut aceasta nebuloasa planetara,in conditii de cer senin,de mai multe ori in mini-telescopul meu de 72/810mm cu oglinda Csillag.Ceea ce m-a frapat a fost contrastul bun in jurul axei optice a ocularului Kepler f=25mm,fapt relevat de faptul ca la 35x am identificat M57 din prima privire.Mircea