-----------------------------------
Emil
28 Apr 2009 08:17


-----------------------------------
Salut,
sa stii ca totusi nu inseamna ca trebuie neaparat sa schimbi vaselina. Se recomanda acest lucru insa nu este obligatoriu. La montura mea de exemplu nu am schimbat-o si montura merge bine chiar si in iarna la -15 grade. Practic este un pas recomandat dar nu obligatoriu. La monturile LXD75 de la Meade la anumite serii aproape ca era obligatoriu acest pas mai ales daca vaselina era de culoare verzuie. Aia facea probleme cand temperaturile se apropiau de minus 10 grade insa la seriile mai noi adice la cele fabricate dupa 2005 sau 2006 producatorul a utilizat o vaselina mai buna. Se pare ca sunt totusi capabili, producatorii, sa se adapteze la cerintele clientilor iar acest lucru este inbucurator mai ales ca vorbim acum de Meade care este cunoscut pentru o viteza de reactie apropiata de cea a unui melc (am avut personal experiente neplacute cu departamentul service al Meade in Germania iar acest lucru mi-a fost confirmat si de alti posesori de intrumente Meade). Recent mi-a fost spus urmatorul lucru: " Sunt buni la vanzarea unui produs dar cand e cazul de service atunci se ingroasa gluma" Era vorba de un Meade SC de 12" pe o montura LX200 care facea probleme.
Inca ceva in general o montura noua functioneaza destul de bine din fabrica insa orice repet ORICE montura trebuie cat de cat reglata indiferent cat de scumpa aici ma refer la valori de backshlash, luneta polara, etc. In general aceste reglaje sunt destul de usor de facut insa necesita un pic de timp si rabdare insa o data facute raman asa.
Referitor la slefuire nu recomand acest lucru decat daca ai acess la masini performate de mare precizie si experienta in acest domeniu iar daca folosesti montura doar vizual nu o sa deranjeze cel putin nu cred ca aceste erori ar fi asa de mari incat sa influenteze o observatie vizuala.

Numai bine
emil