-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Apr 2009 22:53

Bouwers si inventarea telescopului catadioptric
-----------------------------------
Iata cateva date despre unul dintre inventatorii independenti ai  telescopului catadioptric cu menisc,cunoscut acum drept telescop Maksutov.Bouwers,cercetator la Laboratoarele Philips,dupa cum vedeti mai jos, a solicitat si primit brevet de inventie pentru instrumentul sau.Dar datorita popularitatii, de dupa WWII, a designului Gregory-Maksutov printre ATM-istii nord-americani,iata-ne astazi folosind denumirea de telescop Maksutov.Si sa ne mai miram ca inventarea lunetei de acum 400 de ani este o poveste demna de aventurile lui Bond,James Bond.Informatii datorate lui Peter Abrahams.
Fara a fi o piesa istorica,atasez singurul exemplar al unui asemenea telescop , cu care m-am intalnit de aproape si care-mi apartine (mai putin montura,diagonala si ocularul).Este poate corect sa-mi botez telescopul drept ''Bouwers''.
Mircea


Albert Bouwers.  1893-1972.  Head of x-ray and high voltage research at Philips Research Laboratories, Eindhoven, 1920-1951.  Founded Olde Delft Optical Company in 1951, retired in 1968.  Bouwers wrote 24 books and over 100 papers.  Bouwers independently derived a telescope design later known as the Cassegrain Maksutov, which he developed as an aid to x-ray fluorography.  For this telescope, he filed Netherlands Patent Application 102.016, July 7, 1941; and 100.345, Feb. 13, 1941.  He received Netherlands patent 102.016, 1941.  References:
Albert Bouwers Selected Scientific Papers. North Holland, 1969.
Bouwers, Albert.  Achievements in Optics.  N.Y.: Elsevier, 1946.
Kingslake, Rudolf. A History of the Photographic Lens. Boston: Academic, 1989.