-----------------------------------
Erwin
06 Apr 2009 01:16


-----------------------------------
Ma revolta o intrebare: ce lagaturi si rapoarte exista intre quante si fractali ? Sunt oare totuna? Dupa mine si galaxia poate fi privita ca o macro-quanta, (desigur ca in spatiul-dimensiunea ei).
Fractalilor le este oare rezervata vegetarea, nemiscarea, inghetarea ? Omul este un fractal sau o cuanta pulsatoare ? Coralii sunt fractali sau cuante ? 
Fractalii nu sunt obiecte fizice și nu au calitățile enumerate. Sunt doar niște modele de variație a legilor fizice în anumite limite, la o anume scală. Obiectele supunându-se legilor respective, capătă formele fractale asociate, pentru o vreme și aproximativ, pentru că regulile de compunere nu exclud coexistența legilor de naturi și forme mult diferite. Geometria fractală deschide doar poarta către un alt mod de a privi dedesubturile lumii acesteia. Un mod mai simplu, pentru că matematica din spatele fractalilor e relativ simplă (deși folosește poate nu întâmplător numere complexe) care dă naștere la forme de o infinită complexitate. Arată la fel la scări diferite de reprezentare, dar în natura reală întâlnim un număr redus de iterații. 

Inca odata, suntem tributari unui spatiu haotic imperfect, nedeterminist, plin de surprize. Oricand pot veni vremuri mai rele sau mai bune. Poate unii mai dotati vor rezista si vor iesi mai caliti, vor integra in ei virusurile schimbarii.
Personal m-am gandit la un timp in viitorul infinit, cand totul va fi pus sub control inteligent.. De la un anumit nivel in sus totul sa fie controlat-predestinat, protejat in sfere perfecte...Ei bine, n-am gasit inca un raspuns satisfacator pt. predestinatie, din varii motive.
Tocmai acest spațiu haotic nedeterminist împiedică controlul predestinat, îl face să fie o utopie... Oricât de multe am cunoaște, tot rămân mistere ce nu pot fi dezlegate.