-----------------------------------
horatius
21 Iul 2006 22:15


-----------------------------------
Mie mi se pare putin ciudat ca pe acele telescoape scrie parca Bresser. Bresser Messier e renumita marca pentru instrumente ieftine,in totalitate de proasta calitate (am vrut sa spun in general, insa in totalitate cred ca e cuvantul cel mai bun). Daca Meadee isi pune sigla pe ele si o pastreaza si pe a sa, inseamna ca sunt dedicate segmentului low-end.

Un dublet in interior si un tub lung ar insemna ca acel dublet este un focal reducer. Si aici ma indoiesc ca la asemenea preturi la care le vinde Robert (scadeti cam 100 euro din pretul lui Robert si veti vedea cat costa la Meade acele instrumente), cine le-o fi fabricand pentru Meade si-ar permite sa mai puna niste sticla in plus care trebuie sa indeplineasca si anumite criterii de calitate. Nu e logic sa pui un focal reducer permanent intr-un refractor, decat daca... design optic: o distanta focala mare inseamna mai putina aberatie cromatica, iar prin montarea unui focal reducer se retine aberatia cromatica redusa, se retine tubul lung, insa distanta focala este scurtata. Oricum mi se pare ciudata abordarea pentru ca orice sticla in plus reduce din transmisia luminii. Si ma indoiesc ca focal reducerul ala chinezesc si la asemenea pret e foarte performant.

Eu nu am vazut pana acum aceste telescoape, dar stiu sursa din care le aduce Meade si altii pe cele din oferta lor normala, sursa care nu este insa Synta. Se pare ca problemele de calitate sunt mai mari decat la Synta la aceasta companie. Oricum monturile lor sunt inferioare celor de la Synta. 

Si pentru Zircon:
- daca ai fi stiut putina engleza ai fi aflat de mult ca "pin pointi" in traducerea lui Robert vine de la englezescul "pin point", adica, in romana, "punctiform". Asa trebuie sa arate o stea intr-un instrument bun: un punct. Nici sub forma de pata, nici virgula, nici sub alta forma imaginabila.
- si "coloros" in traducerea lui Robert s-ar traduce in romana standard prin "colorat", ceea ce in cazul unui refractor te duce cu gandul la aberatie cromatica. Colorate apar obiectele in refractoare acromate. Cat de colorate depinde de gradul de corectie al aberatie cromatice.
- Ti-as sugera si eu, asa cum ti-a mai sugerat cineva care s-a saturat se pare de multitudinea de intrebari pe care le pui si care vin din lipsa experientei cu un instrument, sa iti iei un telescop si apoi sa mai intrebi tot felul de lucruri. Vad ca te uiti pe la refractoare: ca sa nu mai ai problema "cata aberatie cromatica are cutare refractor, cata are cutare, e acromat, e superacromat" (de apocromat nu cred ca ai bani oricum, ca de atata timp ti-ai fi luat si nu te-ar mai fi interesat aberatia asta cromatica; ai vazut cum arata aberatia asta cromatica, in realitate, nu in poze?) iti sugerez, te sfatuiesc sa iti cumperi un reflector, cu designul optic preferat si in limita bugetului tau: newtonian (probabil ca pe asta ti-l permiti), maksutov-cassegrain, schmidt-cassegrain, newton-cassegrain, maksutov-newtonian, cassegrain clasic, dall-kirham, ritchie-chretien si mai sunt si altele care nu imi vin in minte acum. Nu conteaza cat e de mare, cata apertura are, daca are oglinda sferica sa parabolica: sa fie telescop numai sa ai prin ce sa te uiti. Desigur, recomandabil e oglinda parabolica si minim 114mm diametrul.