-----------------------------------
zoth
28 Mar 2009 19:33


-----------------------------------
Ce altceva poate sa-ti ofere un ocular (bun) decat camp? 

Oare..???   :shock:  :shock: .. numai de atat sa fie capabil un ocular ???
Nu e de mirare ca multi dintre tinerii incepatori acorda o atentie minima ocularelor folosite la telescoapele lor si nu putini se limiteaza multa vreme la cele ce vin odata cu instrumentul, nepunandu-si intrebarea daca acestea sunt cele mai potrivite pentru el sau nu.
Noile generatii de amatori care se ridica acum ar trebui sfatuite asa cum mai face cineva aici pe forum, ca ocularul este piesa cheie care lucreaza in tandem cu obiectivul, cu designul optic al sistemului si care poate sa puna in valoare potentialele acestora sau nu!
La fel ochiul, trebuie si poate fi educat sa vada mai mult decat un simplu camp.
Subiectul este foarte vast si nu-mi propun sa intru in amanunte, dar poate nu ar strica macar la problemele mai serioase sa lasam bascalia la o parte, sunt pe forum suficiente subiecte unde poate fi folosita.


Daca s-a ajuns intr-o fundatura este pentru ca nu exista decat un numar limitat de sorturi de sticla iar un ocular mai complex decat NAGLER este dificil (daca nu imposibil) de proiectat.

Piesele de la jocul de sah sunt mai putine numeric decat sorturile de sticla existente dar combinatiile lor sunt inca neepuizate.
Pentru cine a avut curiozitatea sa intre un pic in lumea si istoria ocularelor nu e greu sa realizeze faptul ca, la fel ca la jocul de sah combinatiile au fost numeroase, unele fericite, altele mai putin dar cert este ca nu s-au epuizat si nu cred ca va veni recent acea zi.
Oculare mai complexe decat Nagler au fost proiectate si banuiesc ca vor mai fi, lumea nu se termina cu noi...
Cat despre fundatura de care amintesti nici nu poate fi vorba, istoria recenta a ocularelor a consemnat fuziunea opticii refractive cu cea difractiva cu rezultate din ce in ce mai spectaculoase, oculare mai performante, mai usoare si mai mici.
Suntem inca foarte departe de a spune ca am ajuns la capat de drum...