-----------------------------------
Roman Emil
27 Mar 2009 18:01


-----------------------------------
Salut floppy,
Din pacate se pare ca e regula: achizitia unui telescop aduce dupa sine cer innorat :). Asa am patit si eu, doar dupa 3 saptamani dupa ce am cumparat telescopul am avut ocazia sa-l si folosesc.
1. La prima intrebare poate o sa te lamureasca mai bine cei cu experienta mai mare. Oricum, cred ca orice telescop e mai bun decat nici un telescop. Daca o sa-ti placa o sa-ti achizitionezi tu altele mai performante cu timpul.
2. Raportul de marire se calculeaza impartind distanta focala a telescopului la distanta focala a ocularului folosit (de ex. cu ocularul de 20mm obtii o putere de marire de 600mm/20mm = 30X). Puterea maxima utila de marire a telescopului in cazul tau este de 100x, din cate stiu eu. Adica de 2 ori diametrul lentilei.
3. Referitor la lentila barlow aceasta mareste distanta focala. Adica daca folosesti lentila barlow impreuna cu ocularul de 20 mm, deoarece lentila ta barlow este de 3x, vei obtine o marire de 90x, deci de 3 ori marirea obtinuta cu ocularul respectiv).
4. Sunt si eu un incepator in domeniu insa nu cred ca se preteaza prea bine la astrofoto montura alt-azimutala. 

Cer senin!