-----------------------------------
Spencer
21 Iul 2006 01:58


-----------------------------------
despre ce "gol" in Univers vorbiti voi acolo? 
1. expansiunea Universului inseamna dilatare a metricii si nu indepartare a obiectelor (galaxiilor :wink: ) unele de altele ca si cum ar fugi prin spatiu (chiar daca termenul utilizat e"fuga" galaxiilor). e o greseala relativ frecventa.
2. folosind modelul expus de Roman, al Universului sferic ca un "balon" care se umfla (vezi A.Einstein "Teoria Relativitatii pe intelesul tuturor", nu mai stiu editia) vom vedea ca orice axa perpendiculara pe suprafata balonului (adica pe ceea ce numim spatiu fizic) este... temporala. Unde este "golul"?
3. daca te referi (Roman) la "golurile" din structura la scala mare, atunci asta tine de teoria formarii structurilor si povestea se schimba: acolo avem un multifractal si intervine modelul universului cantorian (El Naschie) care are legatura cu universul de care spune Roman, "mingea de fotbal".
4. materia intunecata e ok  :wink: .

1. Am citit asta pe un site. Problema este sa demonstrezi k intr adevar metrica se dilata, iar daca metrica se dilata => nu prea ai sanse sa demonstezi ceva pe cale experimentala.... stiu k mai era si o chestie legata de constantele universale ale fizicii. Nu poti enunta legea hubble ca fiind o cauza a dilatarii metricii....*sau poate nu stiu eu). Legea Hubble are la baza experienta pe cand teoria dilatarii spatiale ramane doar teorie...pana cand. Poate ca te refereai la inflatia universului in "primele secunde". Expansiunea universului se referra insa la indepartarea obiectelor cu o viteza direct proportonara cu distanta dintre ele.
2. Am citit cartea. Nu mi aduc aminte sa fi citit asa ceva. Singura interpretare geometica in teoria rlativitatii restranse(nu am aparatul matematic necesar pt a intelege teoria gravitatiei... inca) ii apartine lui Minkowski si este hiperconul luminos(s a vorbit undeva aici pe site despre asta). Despre "golul respectiv"  :arrow:  citeste primul mesaj, care este o intebare adresata de unul dintre membrii acestui forum.... nici eu nu am inteles care gol anume, dar cred ca e vorba de 3.

bine ai venit pe site.