-----------------------------------
Vlad
09 Mar 2009 15:20


-----------------------------------
salut
gpsul nu prea are nici o legatura cu cat de bine gaseste obiectele, te ajuta numai sa te pozitioneze bine pe glob, dar este ok daca folosesti coordonatele cele mai apropiate pe care le cunosti, cata vreme nu sunt la zeci de km - monturile cu GoTo stiu sa compenseze diferenta cand le aliniezi. De exemplu daca stii coordonatele pt orasul tau, cata vreme stai in oras sau pe aproape, esti ok
Cat de bine gaseste obiectele depinde mult mai mult de montura si calitatea sistemului GoTo (nu GPS), unele sunt mai bune, altele mai putin, si de cat de buna este alinierea polara
eu am montura de la Celestron CG-5, fara gps, mai intai fac aliniera cu 2 stele+2 de calibrare (folosind un ocular cu reticul), realiniez cu nordul, toata operatiunea repet de 3 ori, dupa care este destul de exacta (in general cam toate obiectele raman in FOV  al unui ocular de 20mm, chiar daca nu chiar in centru - telescopul este reflector 200mm, f5)
in afara de asta, cred ca majoritatea monturilor cu GoTo au o optiune aditionala de calibrare pt mai multa precizie cand cauti un obiect anume. Insa gps-ul este chiar in plus, mai ales daca nu te deplasezi pe distante lungi cu telescopul. In afara de asta, modulul GPs pt monturi este muuult mai scump decat un gps de mana care face acelasi lucru, doar ca trebuie sa bagi tu datele manual in computerul monturii