-----------------------------------
Doru Dragan
07 Iul 2006 14:31


-----------------------------------
Noi am facut observatii si poze la Soare prin filtru neutru de mai multi ani. Varful observatiilor noastre solare prin filtru neutru l-au constituit tranzitele lui Mercur si Venus vezi: 
http://vt-2004.org/central/cd-videos/vt-videos-page2.html
Avem si niste imagini de pete solare foarte "tari" dar care acum evident nu mai sunt de actualitate. Observatia prin H-Alfa e cu totul altceva. Se vad granule, spicule, facule, filamente, protuberante etc. Tot felul de detalii care in neutru sunt invizibile, mai-bine-zis sunt "acoperite" de lumina prea puternica din restul spectrului. Un filtru axat pe banda H-Alfa si cu o banda de trecere de 1 angstrom (sau mai mica) nu e chiar usor de facut. E vorba de o tehnologie inalta, de depunere controlata de straturi cu diferiti indici de refractie cu precizie de nanometri, de doua sau mai multe filtre de acest gen asezate la o anumita distanta astfel incat sa formeze o cavitate rezonanta etc. Asta explica preturile. Celelalte filtre H-Alfa sunt la preturi de ordinul miilor de dolari. Eu nu am cotribuit la cumpararea acestui filtru, l-a Tavi impreuna cu un alt amator de aici. Dar cred ca merita. In privinta calitatii se pot obtine imagini mai bune doar urcandu-te la cel putin 1000 m altitudine si utilizand un filtru mult mai scump. Nu te chinui prea tare sa intelegi, nu vei putea pana nu vei strabate cel putin o portiune din drumul asta. Din "tribune" e mai greu de priceput ce se intampla pe teren :)