-----------------------------------
alexconu
07 Iul 2006 00:23


-----------------------------------
La fel s-a intamplat cu oglinzi comandate (nu spun la ce firma). La o verificare atenta s-a dovedit ca sunt modeste (ca sa ma exprim eufemistic). Cine are bani de bani, adica suficienti sa-si ia un Meade sau o linie completa TeleVue, n-are rost sa-si mai bata capul cu constructia de telescoape. Ceilalti insa sa-si suflece manecile.
Cu ultima observatie chiar nu sunt de acord. Nu exista numai TeleVue sau Takahashi (apropo Meade n-are nici o legatura in comparatia cu TV :D )
Nu cred ca nu se pot face observatii competitive cu oglinzi de lambda/8 (chiar si oglinda de 150/5 care e l/4 ofera campuri frumoase pentru dso). Am testat cred ca vreo 4 oglinzi facute de orion si toate erau in grafic. Nu cred ca ne trebuie cele mai jmekere instrumente existente pentru a estima o variabila, a observa o ocultatie sau a face un maraton Messier de exemplu. Stiu oameni care s-au chinuit cu un junk de 60mm si au vazut mai multe chestii decat altii care au instrumente mult mai mari si mai scumpe.. pana la urma conteaza foarte mult si omul din spatele ocularului.

Dar hai ca i-am facut destul varza topicul omului. E un focuser frumos liucrat, domnu Tamas. Daca era crayford era si mai si ;) Acuma eu unul astept sa-l puneti pe un instrument si sa vedem rezultate observationale :p