-----------------------------------
florin_astro
01 Mar 2009 15:27


-----------------------------------
Salutare,
Mult asteptatul cer senin a venit pana la urma si la noi la Mures. Ne-a luat cam pe nepregatite asa ca am decis sa ii dam totusi o sansa. M-am deplasat impreuna cu un coleg de breasla (laurean) la locul de observatii (cca 7km de oras) sa observam comeata. Am inceput cu fotografierea lui M42 deoarece cometa era inca jos la orizont si am tras cateva cadre pana mi-am dat seama ca e ceva neregula cu platforma - nu mai functiona corectia pe declinatie. De obicei nu ma chinui sa fac o punere in pol pretentioasa deoarece eventualele corectii le fac din telecomanda. Insa in seara asta nu ma mai puteam baza pe asa ceva. Cum nu mai aveam timp de punere in pol din cauza norilor care amenintau tot mai mult observatiile am decis sa fac corectii doar in ascensie. Din cauza asta majoritatea pozelor au stelele destul de trase. Cu toate astea pana ne-au invadat din nou norii am reusit sa strang 13 cadre la Lulin cu expunerea de 1 min la ISO 1600 printr-o luneta de ED de 70mm f/6. Cu toate ca nu sunt deloc multumit de ea, am zis totusi sa v-o arat si voua. Prelucrarea am facut-o in IRIS, nu am folosit darkuri, flaturi sau alte minuni din cauza frigului (in acel moment nu mai visam decat la un ceai fierbinte in fata caloriferului de acasa).