-----------------------------------
Forever_Man
08 Feb 2009 11:36

Observatii prin binocular
-----------------------------------
Binocularul folosit este Baader Maxbright cu 2 oculare Skywatcher UWA 15mm de 66 de grade. Primul ocular pe care il aveam are coating verde, dar se pare ca al doilea este incolor, desi in rest arata identic.
Deocamdata am privit la copacii din departare. Imaginea este cu adevarat impresionanta, fiind o diferenta foarte mare intre privitul cu un ochi si privitul cu ambii ochi. Parca m-as uita la un documentar despre plante. Campul se vede ca si cum as privi pe o fereastra. Imaginea vazuta prin Ethos nici nu se compara cu ceea ce vad prin binocular. Privind cu ambii ochi, campul chiar daca e posibil sa fie un pic mai mic decat la Ethos, este mai viu, ceea ce da o imagine superioara.
Acum partile negative.
E nevoie de barlow pentru a focaliza, dar nu observ nicio aberatie. Ceea ce consider o mare problema pentru observatiile pe timp de noapte (ramane sa testez), este marirea foarte mare ! Cred ca mareste de peste 2x decat daca privesc cu ocularul pus direct in barlow. Citeam prin diverse locuri, ca un barlow 2x pus la binocular, se comporta ca un barlow 3x-4x. Din cea am vazut, cred ca mareste chiar mai mult.
A doua parte negativa, care din nou ma astept sa afecteze serios observatiile nocturne, este scaderea serioasa a luminozitatii. Acum fiind dimineata, soarele batea pe copacii la care ma uitam, iar printr-un singur ocular imaginea era luminoasa, dar prin binocular parea ca si cum ar fi innorat.
Chiar si asa, daca la Luna si planete ofera o imagine la fel de impresionanta cum a oferit-o la copaci, se merita cu siguranta.