-----------------------------------
Tiberiu Tesileanu
05 Feb 2009 07:16


-----------------------------------
Ha, ha, v-am spus eu! O să vedeți că până la urmă tot la cuvintele mele veți ajunge: precesia se datorează inerției și de aceea este aproape constantă! 

Nu te umfla în pene, Abel, că nu ai de ce.

Precesia este în primă aproximație uniformă pentru că în mod uzual se face o descompunere Fourier a mișcării axei Pământului. În "primă aproximație" nu înseamnă decât că se ignoră toate componentele de frecvență nenulă.

Dacă te uiți de exemplu în articolul ăsta:
http://www.aanda.org/index.php?option=article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/full/2002/11/aah2799/aah2799.right.html
o să vezi că oamenii sunt foarte conștienți de variațiile anuale ale vitezei de precesie. În mod deloc surprinzător, există două periodicități relevante pentru noi: una de 13 zile, și una de o jumătate de an, datorate respectiv rotației Lunii în jurul Pământului, și a Pământului în jurul Soarelui.

Din păcate, articolul respectiv nu include direct datele experimentale, dar probabil poți să le găsești prin referințe. Ce e important este că articolul menționează că s-au comparat rezultatele numerice cu cele observaționale, și acordul este bun. Deci în afară de cazul în care oamenii ăia sunt ori orbi, ori idioți, ori mincinoși, trebuie să accepți că variația bianuală și bilunară a precesiei este un fapt observațional.

Culmea, mai nou, când vezi că Andi spune că precesia este aproape constantă de-a lungul anului, o să-mi explici și această uniformitate a precesiei, că doar voi puteți explica totul, nu-i așa?

Abel, probabil că nu ai de unde să știi asta, dar așa funcționează știința: dacă un model nu e destul de bun, îl îmbunătățești.

Nici un model al vreunui fenomen real nu poate fi perfect. Noi ne-am uitat la un model foarte simplu al Pământului, despre care știm că e greșit. Există oceane, există atmosferă, există nucleul Pământului, care toate sunt fluide. Este evident că e greșit să tratăm Pământul ca pe un corp rigid.

Asta nu înseamnă că nu putem să obținem o aproximație satisfăcătoare în modul ăsta (și de-aia ți-am arătat că putem prezice valoarea și orientarea medie a precesiei), dar e clar că dacă ne uităm la tot mai multe detalii, o să găsim discrepanțe.

Așa că e natural ca, atunci când aduci în discuție un fenomen mai detaliat, să încerc să-l explic introducând o aproximație mai bună.

Dacă nu știi cât contribuie &#8222;elasticitatea&#8221; Pământului la uniformizarea precesiei, atunci de ce îți permiți libertatea de a susține că această elasticitate ar putea explica uniformitatea?

Pentru că oameni mai inteligenți decât mine și mai preocupați de problema asta au făcut calculele respective, și altele mai detaliate, au făcut comparația cu experimentul, și au fost satisfăcuți (altfel s-ar numi și problema precesiei Pământului "o problemă nerezolvată").

Deci, teoria mea prezice că precesia este aproximativ constantă deoarece se datorează inerției la precesie, așa cum și rotația Pământului este aproximativ constantă deoarece se datorează inerției la rotație. Dar, așa cum &#8222;teoria&#8221; care prezice că rotația este aproximativ constantă nu prezice și valorile acesteia, tot astfel, nici teoria care prezice că precesia este aproximativ constantă nu are cum să prezică valorile precesiei (pentru că aceste valori depind foarte mult de condițiile inițiale). E clar?

Deci să înțeleg așa: avem două teorii -- să le numim "a mea" și "a ta".

Teoria mea poate să facă următoarele:
- explică în mod unitar revoluția Pământului în jurul Soarelui, a Lunii în jurul Pământului, explică precesia axei Pământului și a altor planete din sistemul solar, și în plus mai explică și cum cad corpurile pe Pământ, cum funcționează toate dispozitivele mecanice pe care le întâlnim, și multe, multe altele
- problema ei fundamentală este că ție ți-e prea lene să cauți datele observaționale pentru a compara teoria "mea" cu observațiile (pentru că alți oameni deja au făcut asta și au fost convinși că teoria "mea" e bună);

Teoria ta poate să facă asta:
- postulează existența unei misterioase "inerții la precesie", care nu a fost pusă în evidență niciodată, și care ar explica o precesie uniformă a axei Pământului; nu dă nici o formulă matematică pentru ea, deci nu poate fi vorba de predicții cantitative
- altceva se pare că nu poate să facă teoria ta, pentru că nu are nici o ecuație; în particular, nu poate să accepte (cel puțin nu în întregime) legile lui Newton, deoarece acelea duc fără echivoc la teoria "mea" (în plus, dacă ar exista și inerția ta la precesie, și fenomenul de care vorbește teoria "mea", atunci vitezele respective de precesie ar trebui să se adune, alt lucru care ar putea să vină în conflict cu observația)

Pe care ar trebui să o acceptăm? Grea întrebare...

Cred că dacă vrei să convingi pe cineva, trebuie în primul rând să descrii mai exact teoria ta. Dacă poți să scrii cum se modifică legile de mișcare (legile lui Newton) în teoria ta, ăsta ar fi un început bun.