-----------------------------------
Tiberiu Tesileanu
30 Ian 2009 00:34


-----------------------------------
Așa cum a spus Andi, asupra Pământului acționează două cupluri mai importante, unul din partea Soarelui și altul din partea Lunii. Cel de la Soare are o periodicitate de un an, pe când cel de la Lună are o periodicitate de 27 de zile. Cuplul total nu se anulează decât când cele două cupluri se anulează simultan, lucru care nu se întâmplă prea des. (sau când sunt egale în modul și opuse, fenomen si mai greu de produs)

Inerția Pământului, în schimb, nu poate să uniformizeze mișcarea, cel puțin nu în sensul în care mi se pare că au folosit Andi și Doru cuvântul "inerție".

Am luat de bună seamă în considerare inerția planetei (considerată rigidă) când am făcut calculele pentru graficul pe care ți l-am prezentat, și precesia tot s-ar anula de două ori pe an dacă am ignora efectele Lunii. Lucrul ăsta nu e surprinzător, pentru că momentul forțelor care acționează asupra Pământului se anulează de două ori pe an, iar un corp rigid în rotație față de o axă principală își va păstra axa de rotație constantă atâta timp cât nu acționează un cuplu asupra lui. Inerția aici este doar cea care e responsabilă de continuarea rotației Pământului în jurul axei, nu poate să ajute cu nimic la mișcarea axei însăși.

Ceea ce poate ajuta cu uniformizarea precesiei este însă faptul că Pământul nu este exact rigid. Oceanele au și ele un efect asupra precesiei, și "elasticitatea" pe care o au acestea contribuie la uniformizarea mișcării axei planetei. Exact cât de mult contribuie, nu știu, la fel cum nu știu exact cât de detaliate și exacte sunt datele experimentale despre care tot vorbim.

Abel, am observat că pe alt thread pretinzi că "teoria" ta prezice o precesie constantă cu rata de 1 secundă de arc pe săptămână. Eu ți-am arătat cum mecanica clasică prezice precesia: prezice direcția ei (constanța lui [TeX]\theta[/TeX], ca să fiu mai precis), prezice sensul ei (faptul că [TeX]\dot \phi[/TeX] e negativ, deci direcția retrogradă a precesiei), și mărimea ei. Aș vrea să ne arăți și tu nouă cu aceeași claritate cum teoria ta prezice ce pretinzi că prezice. Aș vrea să ne aduci întâi aminte care sunt diferențele dintre teoria ta și mecanica clasică, apoi să deduci mișcarea axei planetei. Sper că nu e nevoie să repet că vreau demonstrații matematice pentru toate afirmațiile tale: evident, poți să faci aproximații atâta timp cât le justifici, dar mă aștept ca restul considerațiilor tale să fie riguroase.