-----------------------------------
tamasflex
26 Iun 2006 22:49


-----------------------------------
Nu este greu slefuirea unei oglinda. Eu personal nu am facut din cauza ca am avut obiective. Cindva am studiat teoria oglinzilor.
Pentru un incepator recomand ca prima data sa faca o glinda sferica la f' = 1500 mm si d = 100 mm. Cred ca la aceste dimensiunii nu trebuie parabolizat (scriu din amintirii).
Sticla trebuie sa fie fara bule ,fara tensiuni (inbatrinit)si nu trebuie sticla optica. De fapt orice sticla e buna.
Ar fi ideal o simpla masina - adica un ax vertical pe care se poate slefui oglinda pe o ciuperca de slefuit. Axul trebuie sa fe pe lagare si nu pe rulmentii!!! Cu o masina foarte repede se poate face o oglinda si iasa perfect. Anul trecut am vindut o masina speciala de slefuit (nu am avut unde sa tin).
Sint carti rominest de specialitate unde trateaza problema slefuirii lentilelor si oglinzilor.
Trebuie cautate in bibliotecii cartile in care scrie slefuirea manuala pentru amatorii (Alexescu de pilda). 
Problema este de a procura diferite prafurii abrazive si de polisare. 
Nu stiu daca se gasesc prafuri de slefuit la diferite dimensiunii. 
Oglinda este cel mai ieftin telescop pentru amatorii,  bine executat cu oculare bune are o imagine ff bun.
Problema aluminizari nu mai este problema ca sint multe firma care aparat  special. 
Cred ca mai revin la problema -trebuie sa restudiez putin problema ca am cam uitat.
PS. Cred ca in pivnita am niste sticle optice de 100 -120 mm speciale plan paralel fara tensiunii (inbatrinit).
Poate ca trimit la cineva daca este interesat sa faca o oglinda.
 8)
PS_2. La fabricii unde se fabrica piatre de polizorii se pote gasi prafuri de slefuit (carborun)la diferite finete. Tebuie incercat.
Mai greu este prafurii de polisare (oxid de aluminiu, oxid de fier si altele nu mai stiu).