-----------------------------------
Laurentiu
19 Ian 2009 10:18


-----------------------------------
Pentru mine, care am inceput cu un Dobsonian si acum am trecut la ecuatoriala, utilizarea unui telescop pe montura alt-azimutala (asa cum e Dobsonul) imi pare intuitiva si, prin urmare, usoara - spre deosebire de ecuatoriala cu care inca "ma invat" si care inca imi pare dificil de folosit. 

Nu este deloc exclus ca toata aceasta treaba sa tina, pur si simplu, de obisnuinta iar toata discutia Dobsonian/ecuatoriala sa nu aiba prea mare relevanta pentru un incepator care nu a folosit nici una, nici alta.

Nu in ultimul rand merita, poate, sa ne amintim ca, la origine, montura Dobson a fost conceputa pentru telescoape Newton de mari dimensiuni (30 cm si peste). Motivatia principala a fost usurinta constructiei. Practic oricine poate construi cu unelte foarte simple si nu multa indemanare o montura care seamana, grosier, cu un afet de tun. 

Sa nu uitam si faptul ca, la acea vreme, nu prea erau multe monturi ecuatoriale capabile sa duca un telescop cu adevarat mare. Nici acum nu sunt prea multe de acest gen la categoria "amator" - ma refer la pret, evident - ceea ce face ca montura Dobson sa ramana, in continuare, extrem de populara.

Si nu numai la americani. 

In contextul acesta, sa spunem si  ca pretul este un factor demn de luat in seama in compararea unui telescop pe montura dobsoniana cu cel pe ecuatoriala. La o examinare rapida veti observa ca pretul unui Dobson este mult mai mic decat cel al unui telescop de acelasi diametru dar pe montura ecuatoriala.

Dar, pentru cine are multi bani, fie el si incepator, probabil ca acest ultim argument nu este foarte important  :P