-----------------------------------
Tiberiu Tesileanu
19 Ian 2009 00:08


-----------------------------------
(și atunci vei înțelege că nici mișcarea titirezului nu este explicată în totalitate, mai ales în momentul inițial al mișcării, pentru că face abstracție de teorema de recurență a formulelor lui Frenet).

Seriously?! Abel, sper că-ți dai seama că titirezele sunt chiar ușor de confecționat. Dacă tu îmi arăți un singur experiment unde mișcarea unui titirez nu urmează cu exactitate legile mecanicii clasice, eu personal te propun pe tine pentru premiul Nobel.  :)

Îți spun pentru a mia oară: superteorema ta de recurență nu are putere de predicție. Rolul ei e, poate, similar cu teorema de dezvoltare în serie Taylor: nu face decât să demonsteze că, în anumite situații, un șir de triedre poate fi definit, cu anumite proprietăți. Cel mai important lucru aici e că teorema ta nu face decât să arate că aceste triedre există! Nu impune nici un fel de limitare asupra mișcării obiectelor la care te referi, fie ele particule elementare sau titireze. Deci teorema ta de recurență, fie că se aplică sau nu mișcării unui titirez, nu schimbă cu nimic faptul că titirezul se mișcă după legile lui Newton.

dar noi nu suntem în cazul condițiilor inițiale, aflate departe de echilibru, ci dimpotrivă, noi studiem fenomenul precesiei la mult timp după momentul inițial, când mișcarea a ajuns demult la echilibru, &#8222;scăpând&#8221; de toți parametrii irelevanți

În primul rând, aici nu este o problemă de "echilibru". Dacă nu ar exista frecare, nutația nu ar dispărea niciodată.

Dar presupun că știai deja asta. Ceea ce se pare că nu știi este că nutația poate să apară ori ca urmare a alegerii nefericite a condițiilor inițiale (și în acest caz într-adevăr dispare după un timp suficient de lung), ori ca urmare a prezenței unor interacții "nefericite". De exemplu în cazul precesiei Pământului, avem de-a face cu o nutație rezultată din mișcarea Pământului în jurul Soarelui. Această mișcare face ca cuplul care acționează asupra planetei să aibă o periodicitate de un an. Deloc surprinzător, și mișcarea axei Pământului are un mod de nutație cu perioada de un an. Această nutație nu poate să dispară vreodată, atâta timp cât Pământul rămâne în mișcare de revoluție în jurul Soarelui. De aceea nu poți să definești axa de precesie ca fiind axa instantanee de rotație a axei planetei.

Apropo, mai e o problemă cu definiția asta, și anume că axa de precesie ar fi definită doar până la o componentă arbitrară de-a lungul axei Pământului. Asta e o problemă generală, chiar și la un titirez în mișcare de precesie simplă (fără nutație), poți să-i asociezi mai multe axe de precesie; numai una din aceste alegeri e constantă în timp, celelalte se rotesc împreună cu titirezul.

Bun, deci ești de acord că axa de precesie adevărată ar trebui să fie coliniară cu câmpul în orice moment, indiferent de viteza de revoluție?

Axa de precesie momentană (nu e cu nimic mai "adevărată" decât axa de precesie în sensul în care o înțelege tot restul lumii) nu este neapărat colinară cu câmpul. Ți-am mai explicat că asta e o afirmație greșită, și te-am rugat să ne dai și nouă o demonstrație, dacă ești așa sigur de ea. (Evident, demonstrație ar însemna un raționament care să funcționeze în general, nu să ne dai un caz particular și apoi să întrebi "de ce n-ar merge în general".)

În altă ordine de idei, am avut ceva timp să pun ecuațiile de mișcare direct într-un solver de ecuații diferențiale din Mathematica, și rezultatele par să fie de partea mea (cine ar fi crezut...) Atașez niște grafice cu [TeX]\theta(t), \phi (t)[/TeX], unde se vede clar că înclinarea axei Pământului rămâne aproximativ constantă, iar precesia se efectuează în jurul axei perpendiculare pe ecliptică, cu viteza corectă. Condițiile inițiale au fost alese în așa fel încât la momentul inițial Pământul se rotea doar în jurul axei sale de simetrie. Se poate vedea și faptul că viteza de precesie se anulează de două ori pe parcursul unui an.